Australija uspješno suzbija nasilje

Vlasti Australije tvrde da su se aktivnosti suzbijanja zloupotrebe vatrenog oružja, koje ta zemlja provodi duži niz godina, pokazale efikasnim i da je sve manje smrtnih slučajeva izazvanih vatrenim oružjem.

Godine 1996. u  tasmanijskom gradiću Port Arthuru ubijeno je 35 ljudi, a 21 je ranjeno kada je Martin Bryant iz poluautomatske puške pucao na turiste i vlasnike trgovina.

Bilo je to najteže masovno ubistvo u Australiji.

Za samo dvije sedmice tada novoizabrani konzervativni premijer John Howard pozvao je na usvajanje novih zakona o naoružanju, kako bi se spriječilo novo nasilje.

U okviru Nacionalnog sporazuma o vatrenom oružju, usvojen je zakon koji zabranjuje sve automatske pištolje i poluautomatske puške.

Povrat vatrenog oružja

U toku naredne godine vlast je tražila povrat blizu 650.000 komada vatrenog naoružanja, plaćajući svaki po tržišnoj vrijednosti. Plan je uspio.

“Nije bilo masovnih ubistava od masakra u Port Arthuru. Do tada smo im svjedočili barem jednom godišnje. Ovo nije sreća, nego politika na djelu”, kaže Andrew Leigh, zastupnik u Parlamentu.

U Sjedinjenim Američkim Državama je bilo niz masovnih ubistava u proteklih nekoliko godina. Iza onog u Connecticutu ostalo je 28 mrtvih.

Tokom prve četiri godine vladavine, američki predsjednik Barack Obama liberalizirao je tržište oružja, a novo zakonodavstvo je omogućilo ljudima da oružje unose i u vozove i nacionalne parkove.

Izvor: Al Jazeera