Australska premijerka ostaje na čelu stranke

Kevin Rudd je ranije kazao da se neće ponovo suprotsavljati Gillard ako izgubi na glasanju (GALLO / Getty)

Australska premijerka Julia Gillard ubjedljivo je pobijedila bivšeg premijera Kevina Rudda na glasanju za vodstvo vladajuće Laburističke stranke , prenose australski mediji.

Gillard je osvojila 71 glas, a Rudd 31, ali se sada suočava sa velikim izazovom da ponovo dobije povjerenje građana za podijeljenu i nepopularnu manjinsku vladu.

Rezultati su objavljeni sat nakon početka glasanja u australskoj prijestolnici Canberri u ponedjeljak ujutro po evropskom vremenu.

Očekuje se da će Gillard napraviti novi raspored ministarskih portfelja, nakon što je bivši premijer Rudd prošle semdice dao ostavku na poziciju ministra vanjskih poslova.

Gillard je sazvala stranačko glasanje kako bi zaustavila Ruddov pokušaj da ponovo preuzme vlast u stranci.

Težak zadatak

Al Jazeerin reporter Andrew Thomas, koji izvještava iz Canberre, kazao je da je “ovo ponižavajući gubitak za Kevina Rudda”.

“Zadatak za Juliju Gillard je da izgradi snažnu Laburističku stranku za sljedeće izbore”, rekao je Thomas.

Ruddovi simpatizeri ranije su upozorili Gillard da, bez obzira na rezultate glasanja, mora učiniti sve kako bi ponovo osvojila povjerenje građana, ili bi mogla biti uklonjena s mjesta premijerke prije sljedećih izbora.

Glasanjem laburista otkrivena je duboka podjela u nepopularnoj vladi. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi laburisti ubjedljivo izgubili na izborima, ako bi oni bili održani uskoro.

Gillard se suočava s teškim zadatkom  pred izbore koji su zakazani za kraj 2013.

Sukobi u stranci

Rudda su laburisti izbacili sa mjesta premijera u junu 2010., te je tako Gillard došla na čelo države.

Rudd je došao na vlast 2007. godine, kada su laburisti ubjedljivo pobijedili na izborima, okončavši više od decenije vladavine konzervativaca, ali su ga šefovi stranke, zbog loših političkih odluka, uklonili s mjesta premijera.

Dok Rudd nije imao podršku svojih kolega iz parlamenta, u istraživanjima javnog mnijenja redovno uživa više povjerenja građana nego Gillard za mjesto premijera.

Prije glasanja, Rudd je kazao da će, ako izgubi, ostati član parlamenta, te da neće opet pokušati preuzeti vodstvo stranke od Gillard prije sljedećih izbora.

Izvori: Al Jazeera i agencije