Oglasi

Australska vladajuća stranka podržala istospolne brakove

Laburistička stranka je na nacionalnoj konferenciji dala podršku istospolnim brakovima koji su trentuno zabranjeni u Australiji.
Premijerka Gillard protivi se promjeni postojećeg zakona o brakovimaEPA

Australska vladajuća Laburistička stranka podržala je istopolne brakove, uprkos protivljenju premijerke Julie Gillard.

Nakon strastvenih i emocionalnih govora protivnika i pristalica ovakvog braka na nacionalnoj konferenciji stranke, usvojen je i amandman premijerke kojim se omogućava glasanje o nacrtima zakona za legaliziranje istospolnih brakova.

Analitičari navode da su male šanse da nacrt zakona bude usvojen s obzirom da laburisti imaju tanku većinu nad opozicijskim liberalima koji su protiv gay brakova.

U Australiji je trenutno zabranjeno stupanje u istospolni brak, isko je u pojedinim državama dozvoljena građanska zajednica.

Za i protiv

Odluka o promjeni stranačke platforme za podršku istospolnih brakova uslijedila je nakon burne diskusije.

"Nisam ni sumnjala koliko je uporna kampanja za ravnopravnost", rekla je ministrica za finansije Penny Wong, koja je u istospolnoj vezi.

Lider sindikata Joe de Bruyn protiv je promjene zakona o braku. Prema njegovim riječima, definicija braka iznesena je u zakonu i to je zajednica muškarca i žene u koju dobrovoljno doživotno stupaju.

Premijerka Julia Gillard, također protiv promjene postojećeg zakona, rekla je da joj je jasno da mnogi ne dijele njene stavove prema ovakvim brakovima.

„Međutim, najvažnija stvar je da ovu debatu vodimo u atmosferi poštovanja“, naglasila je premijerka.

Odobravanje Australaca

Andrew Barr, zamjenik gradonačelnika distrikta Canberre, koji je pozvao na podršku gay brakovima, rekao je da će prijedlog zakona o ovome najvjerovatnije biti pred parlamentom 2012. godine.

„Gay, lezbejke, biseksualci, transrodni Australci, svi su oni dio naše zajednice“, izjavio je on te dodao: „Mi nismo ljudi bez imena i lica koji žive na marginama društva. Mi zaslužujemo poštovanje, dostojanstvo i jednakost“.

Ispred mjesta održavanja konferencije laburista održani su mitinzi kako podrške tako i protiv jednakospolnih brakova.

Prema rezultatima nedavnih anketa većina Australaca je za odobravanje istospolnih zajednica.

Izvor: Agencije