Austrija čarter letovima vraća Kosovare kući

Dio građana Kosova, koji su u posljednjih nekoliko mjeseci otišli u Austriju, uskoro će biti vraćeni kući.

Ministrica unutrašnjih poslova u Prištini je najavila da će jednom u dvije sedmice na Kosovo biti poslan po jedan avion sa građanima kojima je odbijen azil.

Posljednih dana, broj građana koji napuštaju Kosovo drastično je smanjen, no austrijske vlasti odlučile su i putem kosovskih novina objasniti građanima da će svi zahtjevi za ekonomski azil u Austriji biti odbijeni.

“Od početka godine do sada imali smo 1.800 zahtjeva za azil, dok ih je tokom cijele prošle godine bilo 1.900. Vidimo da je u posljednje vrijeme taj broj smanjen. Planiramo da svakih četrnaest dana organiziramo po jedan čarter let sa ljudima kojima je zahtjev odbijen. Ako bude potrebno, biće i drugih aviona. Razmatramo i mogućnost da ljude vratimo i kopnenim putem, ali tu nam je potrebna diskusija sa Srbijom kako bismo koristili njihovu teritoriju. Ovo su bili podaci o Austriji. Nisam sigurna koliki je ukupan broj u svim zemljama Evropske unije, ali mislim da bi broj ljudi s Kosova, koji su tražili azil u zemljama Evropske unije mogao biti blizu trideset hiljada“, istakla je ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner.

Podrška Austrije

“Kod nas se dogodio jedan neobičan proces. Veliki broj građana napustio je Kosovo tokom posljednjih mjeseci 2014. i početkom ove godine. Poduzećemo mjere da ustanovimo zašto odlaze, jer ne vidimo nikakvog razloga što bi napuštali Kosovo i tražili azil u Austriji ili drugim zemljama. Mi preuzimamo odgovornost za stvaranje uslova da naši građani žive i rade ovdje“, kazao je premijer Kosova Isa Mustafa.

U isto vrijeme, kazao je Mustafa, tražimo podršku Austrije i drugih zemalja Evropske unije za ekonomski razvoj naše zemlje, stvaranje novih radnih mjesta, i integrisanje svih građana koji su napustili Kosovo.

Također, kazao je on, podržavamo stav Austrijske vlade da ne odobri ekonomski i politički azil građanima Kosova, jer smatramo da oni ovdje imaju potpunu sigurnost, a Kosovo je sigurna zemlja.

Ekonomski razvoj

Povjerenik Evropske unije za regionalnu u politiku Johanes Han pohvalio je napore kosovskih vlasti u rješenju pitanja sve većeg broja građana Kosova koji nelegalno žele preći u zemlje Unije.

 “Čini se kako već imamo pad broja ilegalnih imigranata. Nadam se da će ovo biti održivo. Zato, ponovno naglašavam kako je bitno fokusirati se na ekonomski razvoj kako bi se riješili uzroci ovog problema. Jer, manjak ekonomske perspektive kreirao je ovaj veliki val imigranata prema Europskoj uniji“, zaključio je on.

Izvor: Al Jazeera