Austrija, Češka i Slovačka protiv sankcija Rusiji

Lideri su se našli na području češkog grada Austerlitz i tim povodom održali zajedničku konferenciju za novinare (Anadolija)

U ukrajinsko-ruskom sporu potreban je mirovni plan, a nametanje dodatnih sankcija Rusiji nije ispravno, stav je premijera Austrije Wernera Faymana, premijera Slovačke Roberta Ficoa i premijera Češke Bohuslava Sobotke.

Lideri su se zajedno našli na području češkog grada Austerlitz i tim povodom održali zajedničku konferenciju za novinare.

Fayman: Podržati mir

Fayman, Sobotka i Fico sumnjičavo gledaju na novi paket sankcija, koji je Rusiji nametnula EU.

Fayman je podsjetio na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Briselu, te kazao kako nametanje novih sankcija Rusiji neće biti ispravno.

On je istakao kako je pristalica mirovnog plana u Ukrajini.

“Neophodno je odmah učiniti sve kako bi se podržao mir. Dodatne sankcije ili ekstreman stav mogu biti hitno rješenje, ali nikad ne smiju zauzeti mjesto mirovnog plana”, kazao je Fayman.

Susreti jednom godišnje

On je kazao kako je potrebno provesti mirovni plan utemeljen na dogovoru iz Minska, te je istakao kako dijalog i nastojanja za pregovorima moraju doći u prvi plan.

Ovo je prvi put da su se premijeri Austrije, Slovačke i Češke sastali zajedno na jednom mjestu.

Istaknuto je da će se ovakvi susreti organizirati jednom godišnje, te da će se razgovarati o pitanjima nezaposlenosti, prometa i energetike u Europi.

Izvor: Agencije