Austrija istražuje bivšeg ministra zbog kupnje Eurofightera

Austrija je 2003.godine kupila 18 Eurofightera, a kasnije su se pojavile sumnje u korupciju vezanu za offset program (EPA)

Bečki tužitelji proširili su istragu na bivšeg ministra odbrane Norberta Darabosa zbog kupovine borbenih aviona Eurofighter vrijednih dvije milijarde dolara, objavio je glasnogovornik tužiteljstva.

Istražitelji su u februaru 2017. godine pokrenuli istragu protiv Airbusa i Eurofightera, nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo kako vjeruje da su te firme obmanule Austriju oko cijene, rokova dostave i opremanja aviona kupljenih 2003. godine.

Darabos, koji se 2007. godine dogovorio s Eurofighterom oko smanjenja vrijednosti ugovora, prvi je član vlade protiv kojeg je pokrenuta službena istraga.

Trenutno član regionalne vlade Gradišća, Darabos je priznao kako su ga istražitelji ispitali prije nekoliko mjeseci.

Bez konsultacija i transparentnosti

Austrija je 2003. godine, u vrijeme konzervativne vlade, kupila 18 Eurofightera, a kasnije su se pojavile sumnje u korupciju vezanu za offset program.

Parlamentarna istraga 2006. godine, koju je otvorila socijaldemokratska vlada, pokušala je naći razloge za otkazivanje ugovora.

Godine 2007. se tadašnji ministar odbrane Darabos, također socijaldemokrat, nagodio s Eurofighterom da se narudžba smanji sa 18 na 15 aviona, a vrijednost pratećih ugovora sa četiri milijarde na 3,5 milijardi eura.

Ugovorom se prošle godine bavila druga parlamentarna istraga.

I dok nije pronašla nikakve dokaze da je Airbus podmićivao austrijske političare, u izvještaju se navodi kako se Darabos tokom pregovora s tom kompanijom nije dogovarao s drugim ministarstvima i agencijama i da nije bio dovoljno transparentan.

Izvor: Agencije