Austrija: Napredak u borbi protiv AIDS-a

Ključni sastojak lijeka je resveratrol (Reuters)

Nakon petnaestogodišnjeg intenzivnog istraživanja, naučni tim iz Austrije uspio je, prema pisanju tamošnjih medija, ostvariti napredak u borbi protiv HIV-a.

Riječ je o istraživanju Thomasa Sekeresa, predsjednika Ljekarske komore Beča, i farmaceuta Waltera Jaegera, koji kažu da su pronašli potencijalno sredstvo protiv teškog oboljenja imunog sistema.

Najavljuju da će uskoro predstaviti detaljne rezultate istraživanja. 

“Iza nas je 15 godina teškog istraživačkog rada, mnogo uspona i padova, ali uvijek uz novu nadu. Sada smo zadovoljni i možemo izaći u javnost s našim istraživačkim rezultatima”, rekao je Walter s Fakulteta za kliničku farmaciju i dijagnostiku Bečkog univerziteta.

Grožđe – osnova lijeka

Ključna riječ u metodi dva bečka naučnika je resveratrol. Riječ je o prirodnom sastojku koji se nalazi u kori grožđa i koji mu pomaže u odbrani od bakterija i gljivica.

Sekeres i Jaeger su razvili lijek koji se sastoji od te supstance i vještački razvijenog sličnog hemijskog spoja M8. Lijek sprečava rast HIV-a, a čak ga i zaustavlja, tvrde naučnici.

“Dokazali smo na humanim ćelijama i, ako je tamo djelovalo, onda možemo početi proces liječenja ljudi sa HIV-om”, uvjereni su bečki naučnici.

Izvor: Agencije