Austrija neće protjerivati ruske diplomate

Neće biti nikakve jednostrane akcije u tom pravcu, poručio je Sebastian Kurz (EPA)

Austrija neće jednostrano protjerati nijednog ruskog diplomatu u odgovoru na slučaj austrijskog vojnog pukovnika za koga se sumnja da je špijunirao za Rusiju 26 godina, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Slučaj, koji je objavljen u javnosti u petak i istražili su ga tužitelji, predstavlja uznemirenje za Austriju, najbližu rusku saveznicu u Evropskoj uniji.

Dok je većina država članica EU-a protjerala jednog ili više ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji u martu, Austrija je od tada bila dva puta domaćin ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, uključujući i njegovo prisustvo vjenčanju ministrice vanjskih poslova.

“Neće biti nikakve jednostrane akcije u tom pravcu”, izjavio je Kurz na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade u Beču, odgovarajući na pitanje da li će Austrija protjerati ijednog ruskog diplomatu.

Odnosi Rusije i Evropske unije

Kurz je naveo neutralnost svoje zemlje kao razlog za neprotjerivanja ruskih zvaničnika zbog slučaja Skripalj, iako je Beč veliki diplomatski centar, u kojem je smješteno više od 100 ruskih diplomata.

“O odnosima Rusije i Evropske unije redovno se raspravlja na evropskim forumima. To su mjesta kojima takve rasprave pripadaju”, izjavio je Kurz, dodajući da je špijuniranje bilo koje zemlje neprihvatljivo.

Velika Britanija optužuje Rusiju za trovanje Skripalja.

Moskva negira svaku umiješanost i također je saopćila da ne zna ništa o nedavno penzioniranom austrijskom pukovniku optuženom da je špijunirao u njenu korist.

“To, naravno, neće voditi do poboljšanja odnosa između EU-a i Rusije. Vjerujemo kako je od suštinskog značaja održati kanal komunikacije s Rusijom”, kazao je Kurz, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije