Austrija: Odluka Kosova o carinama za nas neshvatljiva

Wolfgang Sobotka: Za Austriju je veoma važna saradnja u borbi protiv kriminala (EPA)

Predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka izjavio je da je za Austriju neshvatljiva odluka Kosova o uvođenju carinskih taksi na robu iz centralne Srbije.

“Kršenje sporazuma CEFTA poslije 12 godina je za nas neshvatljivo”, rekao je on za Tanjug i dodao je razgovorao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upitan da li je na sastanku bilo govora o zahtjevu Kosova za članstvo u Interpolu, a koje Austrija podržava, Sobotka kaže da konkretno nije bilo riječi o tome.

“Razgovarali smo djelomično o svim temama, ne konkretno i o pitanju Interpola, ali jesmo o poglavlju 35 [pregovori Srbije s Evropskom unijom o statusu Kosova]”, dodao je on.

Sobotka, koji je bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije, ističe povodom pitanja Interpola da je za Austriju veoma važna saradnja u borbi protiv kriminala.

Priština povećala carine

Vlada Kosova je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 10 posto.

Predsjednik Srbije je najavio je da će dijalog s političkim predstavnicima Kosova, koji se, uz posredovanje Europske unije, vodi u Briselu, biti nastavljen kada “Priština prestane kršiti sporazum CEFTA”.

Beograd se prošle sedmice povukao iz dijaloga s Prištinom, a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila opoziciji za rušenje Vlade Ramusha Haradinaja.

Uprkos raznim pritiscima, zvaničnici Kosova kažu da odluka do daljnjeg ostaje na snazi.

Izvor: Agencije