Austrija: Opozvana zabrana pušenja u restoranima i kafićima

'Sve do danas nijedna zemlja na svijetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača', rekla je u raspravi opozicijska zastupnica socijaldemokrata (EPA)

Pušenje u austrijskim restoranima i kafićima neće se zabraniti, odlučile su konzervativne i krajnje desne stranke u parlamentu, uprkos peticiji 543.000 građana koji su protiv te odluke.

“Sve do danas nijedna zemlja na svijetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača”, rekla je u raspravi opozicijska zastupnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner.

Prethodna vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPO) i konzervativne Narodne stranke (OVP) složila se da zabrana pušenja stupi na snagu 1. maja, a odvojene prostorije za pušače postanu nelegalne.

‘Marginalizacija ovisnika’

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) postavila je opoziv te odluke kao uvjet za sastavljanje vlade s OVP-om krajem prošle godine.

Ministrica zdravstva iz FPO-a Beate Hartinger-Klein optužila je opoziciju da diskriminira pušače.

“Osuđujem marginalizaciju ovisnika”, rekla je.

Austrijska ljekarska komora i udruženje oboljelih od karcinoma pluća proteklih su sedmica skupili 543.000 potpisa, pa će parlament morati razmotriti odluku donesenu u četvrtak.

No, peticija ne obvezuje zastupnike da promijene mišljenje.

Iako su konzervativne i desne stranke opozvale odluku o zabrani pušenja u restoranima i kafićima, povisili su granicu za kupovinu cigareta sa 16 na 18 godina i zabranili pušenje u automobilima u kojima se voze maloljetnici.

Izvor: Agencije