Austrija postavlja žičanu ogradu kod Šentilja

Austrija je u petak ujutro počela postavljati žičanu ogradu dužine 3,7 kilometara neposredno uz granični prelaz Šentilj/Spielfeld, kroz koji je od sredine prošlog mjeseca u Austriju propuštena većina od ukupno skoro 200.000 izbjeglica koje su prošle balkanskom rutom, objavili su slovenski mediji, koji se pozivaju na saopćenje austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Austrija, koja je ogradu počela graditi nakon Slovenije, ovu mjeru također tumači potrebom bolje regulacije velikog izbjegličkog vala, koji se još ne zaustavlja, ali je odustala od gradnje 25-kilometarske ograde, o kojoj se ranije razmišljalo, prenose mediji.

O postavljanju ograde duž cijele granice sa Slovenijom u Austriji se ne razmišlja, jer bi to, prema nekim izračunima, koštalo oko 1,5 milijardi eura, navode slovenski mediji.

Podizanje ograde u dužini 3,7 kilometara kod graničkog prijelaza Spielfeld prva je faza, koja će trajati dva mjeseca, rekao je austrijski glavni direktor za javnu sigurnost Konrad Kogler, javila je agencija APA.

Komunikacijski potez

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner naglasila je da je Evropska unija informirana o toj mjeri, što je, zapravo, prvi put da se ograda postavlja između dvije članice schengenskog prostora.

Više slovenskiih analitičara ovih dana potez Vlade slovenskog premijera Mire Cerara, koja se početkom sedmice odlučila za podizanje žice prema južnoj, schengenskoj granici, tumače zapravo kao komunikacijski potez, odnosno poruku izbjeglicama da više ne dolaze.

To je uspjelo Mađarskoj, koja je, nakon postavljanja ograde i prvih incidenata na granici s policijom te uvođenjem oštrijih kaznenih mjera za ilegalne prijelaze, skrenula izbjegličku rutu prema Hrvatskoj i Sloveniji.

Slovensko Delo u petak, u glavnom komentaru o samitu EU-a na Malti, navodi da se politika dobrodošlice izbjeglicama očito zaustavlja i da još ne uspijevaju pokušaji da se s Turskom postigne dogovor da ne pušta te ljude u Evropu.

Izvor: Agencije