Austrija preuzima predsjedavanje CEI-jem

CEI su 1989. godine osnovale Austrija, Italija, Mađarska i Jugoslavija i sada okupljaju 18 zemalja članica (EPA)

Austrija u srijedu na godinu dana preuzima predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom, tokom kojeg će, kako je najavljivano iz Beča, posebna pažnja biti usmjerena saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana.

CEI su 1989. godine osnovale Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja Jugoslavija i trenutno okupljaju 18 zemalja članica.

Ova organizacija sebe smatra nadregionalnim forumom, koji posebno podržava države Zapadnog Balkana u njihovim naporima da pristupe Evropskoj uniji.

Austrija će se, kako se ističe u Beču, tokom predsjedavanja CEI-jem posebno skoncentrirati na jačanje saradnje i sinergija s drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Prva konferencija pod predsjedavanjem Austrije, kako je najavljeno, bit će održana 24. januara u Beču, prenosi Tanjug.

Most među zemljama

“I tokom predsjedavanja CEI-jem 2014. godine Austrija će pažnju usmjeriti na blisku saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana”, izjavio je doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije Reinhold Lopatka krajem oktobra, na sastanku u Mađarskoj šefova diplomatija zemalja Višegradske grupe – Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska – s kolegama sa Zapadnog Balkana.

Austrija će, kako je istakao, nastojati iskoristiti ulogu CEI-ja kao most između regiona u Evropi, kao i uspostaviti sinergiju s drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

“Naročito pri provedbi projekata EU-a u manjim zemljama Zapadnog Balkana Austrija i druge članice CEI-ja svojim znanjem mogu dati presudan doprinos”, naglasio je tada Lopatka.

Izvor: Agencije