Austrija priprema kurs za integraciju izbjeglica

Oni koji ostanu moraju što je bolje moguće biti integrirani, poručio je šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz (EPA)

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz namjerava uskoro predstaviti konkretne mjere za integraciju izbjeglica u austrijsko društvo, koje predviđaju obvezujuće tečajeve kako bi se izbjeglice upoznali s vrijednostima u toj zemlji.

Kurz je, u izjavi bečkom dnevniku Standard, rekao da su osnove mjera integracije – znanje jezika, tržište rada i vrijednosti.

Što se tiče vrijednosti austrijskog društva, radi se o temama vezanim za Ustav, kao što su ljudsko dostojanstvo, ravnopravnost i demokracija, najavio je Kurz.

Prema najavama, izbjeglice će učiti i o zdravstvenom sustavu, povijesti i geografiji, a među temama tečaja bit će i razdvajanje otpada.

Tečajevi integracije bit će obvezni i trajat će jedan dan.

“Ljudi koji dolaze kod nas nisu loši. Međutim, imaju drugačije shvaćanje vrijednosti i nisu upoznati s vrijednostima u Austriji”, smatra Kurz.

Val izbjeglica, prema njegovim riječima, “mora biti smanjen, ali oni koji ostanu moraju što je bolje moguće biti integrirani”.

Merkel ima sličan prijedlog

I njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila kako je vrlo važno brzo integriranje izbjeglica u društvo i naglasila važnost zapošljavanja, obrazovanja i učenja njemačkog jezika.

Ona je navela da je Njemačka naučila lekciju iz šezdesetih godina prošlog stoljeća kad je u tu zemlju stigao val tzv. gastarbajtera, prenijela je agencija AP.

“Tada se mislilo da će se oni vratiti kući ali su, umjesto toga, mnogi ostali generacijama”, podsjetila je Merkel.

Po njenom prijedlogu, manje obrazovane izbjeglice trebaju proći kroz obuku kako bi lakše našli radna mjesta i da bi djeca ubrzo trebala krenuti u školu.

Merkel je također predložila uvođenje tečaja integracije u trajanju od 600 sati, koji bi pomogao izbjeglicama da steknu znanje iz jezika i kulture.

Takav tečaj, navela je, mogao bi početi i prije nego što im se službeno odobri azil.

Izvor: Agencije