Austrija proširila listu zabranjenih simbola, među njima dva ustaška

Za dom spremni, Bleiburg
WJC je naveo da se protivi komemorativnim manifestacijama u Sarajevu, Zagrebu i Bleiburgu (AP)

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak odredbu o proširenju liste zabranjenih političkih simbola, među kojima su i dva ustaška.

Na listi objavljenoj na internetskoj stranici Ministarstva nalazi se 13 zastava i simbola, od kojih se većina odnosi na terorističke organizacije i oružane skupine. 

Prvi simbol opisan je kao srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen.

Na samoj je granati crveno-bijela šahovnica, pri čemu je prvo polje bijelo, a sve zajedno uokvireno je plavim slovom “U”, prenosi HINA.

Drugi je simbol šahovnica s prvim bijelim poljem iznad kojeg je plavo slovo “U” okruženo pleterom.

Zabranjeni simboli Muslimanske braće, Hamasa, Hezbollaha…

Inicijativa za zabranu tih simbola potekla je od vodstva savezne pokrajine Koruške, u kojoj se svake godine održava komemoracija na Blajburškom polju, s koje se redovito privode osobe zbog pokazivanja simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja, poput tzv. Hitlerova pozdrava.

Na inicijativu austrijskih europarlamantaraca iz različitih stranaka tražilo se da se zabrane simbola prošire i na simbole iz drugih zemalja u kojima su tijekom Drugog svjetskog rata vladale profašističke diktature, uključujući i Hrvatsku.

Na novoj su listi simboli organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbollaha, kao i kurdskog PKK-a i turskih Sivih vukova.

Nepoštivanje tog zakona povlači kazne do 4.000 eura, a u slučaju ponavljanja djela i do 10.000 eura.

Izvor: Agencije