Austrija: Rad na crno odnosi milijarde eura

Najviše se radi na crno u Beču, gde su, prema Sneideru, obavljene usluge bez računa u visini od 5,4 milijardi eura (EPA)

Rad na crno austrijsku državu ove godine, na osnovu neplaćenih poreza i drugih obaveza, košta skoro 3,5 milijardi eura, procjenjuje ekonomista Friedrich Sneider i predlaže da se dozvoli primaocima socijalne pomoći da legalno zarađuju dodatne prihode.

On je izračunao da je u ovoj godini na crno pruženo usluga razne vrste u vrijednosti od 19,6 milijardi eura, što je 7,7 posto ukupnog privrednog doprinosa.

Najviše se, kako je objasnio, radi na crno u Beču, gdje je, prema Sneideru obavljeno usluga bez računa u visini od 5,4 milijardi eura.

Sneider, u cilju smanjenja rada na crno, predlaže tri mjere. Kao prvo, predlaže da se u uvjetima krize vrati porez na dodanu vrijednost za pojedine usluge.

Dalje je objasnio da bi bilo korisno ako bi se primaocima socijalne pomoći dozvolilo da ostvare dodatna primanja kroz rad, a da ne izgube socijalne usluge.

Prekršaj, a ne krivično djelo

Isto tako, on je predložio da se domaćinstvima poveća otpis od poreza korištenje usluga do visine od 5.000 eura godišnje.

Ministarstvo finansija i socijalno osiguranje su najveći gubitnici rada na crno, konstatirao je on, dodajući da ove godine na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa država neće ubrati oko 3,5 milijardi eura.

Istovremeno je rekao da uopćeno gledano rad na crno ne predstavlja veliki problem po privredu, jer povećava finansijsku moć građana i time i blagostanje.

Međutim, Sneider naglašava da štetu trpe prije svega mala i srednja preduzeća zbog izostanka poslova.

Razna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Austrijanci ne smatraju rad na crno teškim krivičnim djelom, već beznačajnim prekršajem koji treba tolerirati.

Izvor: Agencije