Austrija: Raste podrška desničarima uoči izbora

Konzervativna Narodna stranka ministra vanjskih poslova vodi sa 34 posto podrške (EPA)

Podrška vladajućim austrijskim socijaldemokratima pada nakon skandala uoči izbora 15. oktobra i sada su u tijesnom nadmetanju s krajnjom desnicom za drugo mjesto, pokazali su rezultati ankete.

Konzervativna Narodna stranka Austrije ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza vodi s 34 posto podrške, ispred krajnje desne Slobodarske stranke, koja ima 27 posto, prema ispitivanjima javnog mišljenja koje je objavio tabloid Österreich.

Socijaldemokrati kancelara Christiana Kerna imaju 22 posto, dva posto manje nego u prethodom istraživanju, ali s obzirom na marginu greške ankete od 4,3 posto, ne može se sa sigurnošću reći ko je na drugom mjestu po popularnosti.

Nepune dvije sedmice uoči parlamentarnih izbora u Austriji skandal u vezi s lažnim Facebook stranicama potresao je austrijsku političku scenu.

Prljava kampanja

Socijaldemokrati su odbacili optužbe da stoje iza dva sajta na kojima se iznose nedokazane tvrdnje o 31-godišnjem ministru vanjskih poslova, koji je u maju preuzeo konzervativnu Narodnu stranku. 

Međutim, drugi čovjek austrijskih socijaldemokrata objavio je da daje ostavku zbog prljave kampanje vođene protiv čelnika suparničke konzervativne stranke, čime je dodao na dojmu o raslojavanju u politici lijevog centra nekoliko sedmica prije parlamentarnih izbora.

Stranka je pokrenula istragu, a glasnogovornik Ureda tužioca u Beču rekao je da je otvorena istraga o klevetanju protiv nepoznatih osoba na osnovu prijave socijaldemokrata.

Izvor: Agencije