Austrija šalje vojsku na granicu s Italijom zbog migranata

Sedamdeset vojnika bit će angažirano na granici (EPA)

Austrijski zvaničnici saopćili su da će na granicu sa Italijom poslati 70 vojnika kako bi pomogli graničnoj policiji u zaustavljanju ilegalnih ulazaka migranata i izbjeglica u tu zemlju.

Policijski zvaničnik Helmut Tomac i Herbert Bauer iz austrijske vojske kazali su da je taj potez odgovor na povećani broj migranata i izbjeglica koji pokušavaju preći granicu vozeći se ispod kolica teretnih vagona, prenosi AP.

Austrijske vlasti saopćile su ranije da su spremne da rasporede naoružana vozila duž granice kako bi spriječile migrante i izbjeglice da uđu u Austriju, međutim Tomac je kazao da takvi potezi još nisu planirani.

Vrhunac krize 2015.

Izbjeglička kriza dostigla je vrhunac u ljeto 2015. godine kada je milion izbjeglica prešlo preko Zapadnog Balkana na putu ka evropskim državama.

Od augusta 2015. godine, stotine, a ponekad i hiljade ljudi svakodnevno su stizale u Austriju, najprije preko Mađarske, a kasnije preko Slovenije.

Većina ih se uputila prema Njemačkoj, no njih 90.000 zatražilo je azil u Austriji, što je blizu jedan posto populacije te zemlje.

Izvor: Agencije