Austrija uvela oštrije kontrole granice

Prošle godine u Austriji je predano 90.000 zahtjeva za azilom (Al Jazeera)

Austrija je na granici sa Slovenijom uvela nove, oštrije mjere kontrole prijema izbjeglica.

Na graničnom prijelazu Spielfeld stupile su na snagu nove mjere kontrole južne granice i upravljanja prijelazom izbjeglica.

Provodit će ih 500 pripadnika austrijske vojske. Time, kako je potvrdio general Karl Schmidseder, počinje testiranje novog sistema uređenog prelaska granice koji predviđa detaljnu kontrolu i registraciju blizu 6000 izbjeglica dnevno.

U februaru, kada bi trebalo da počne njegova puna primjena, maksimalni kapacitet će biti gotovo udvostručen. Slovenci će tada val izbjeglica usmjeravati samo na Spielfeld, gdje se grade centri za prihvat.

U međuvremenu, austrijski kancelar Werner Faymann rekao je u Beču da je cilj Austrijske vlade ove godine smanjiti broj izbjeglica, te da se ona dogovorila ograničiti broj na 37.500 tražitelja azila 2016, a do 2019. ukupno najviše 127.500.

“Ne možemo u Austriji primiti sve tražitelje azila”, rekao je Faymann na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka Vlade i predstavnika austrijskih pokrajini i gradova.

Pravne opcije

Naglasio je da će do 30. juna 2019. Austrija moći primiti najviše 127.500 zahtjeva za azilom, što iznosi oko 1,5 posto austrijskog stanovništva.

Prošle godine u Austriji je predano 90.000 zahtjeva za azilom.

Razmotrit će se, rekao je, i pravne opcije o tome što učiniti kada se dostigne gornja granica zahtjeva za azilom.

Vicekancelar Reinhold Mitterlehner rekao je da je aktuelni razvoj događaja dramatičan, i da veliki broj izbjeglica preopterećuje austrijski sistem.

Stoga će u upravljanju granicama posebna pažnja biti posvećena kontrolama i registraciji, kako bi se pripremili za mogućnost vraćanja ljudi s granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije