Austrija za prekid pregovora Turske i EU

Kernje izjavio da će među evropskim šefovima vlada započeti razgovor o prekidu pregovora s Turskom (EPA)

Austrijski kancelar Christian Kern izjavio je da će među evropskim šefovima vlada započeti razgovor o prekidu pregovora s Turskom o pristupu Evropskoj uniji zbog demokratskih i ekonomskih deficita.

Evropski čelnici izrazili su zabrinutost zbog „udara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na osumnjičene disidente nakon neuspjelog puča”, ističući njegovu ideju o uvođenju smrtne kazne kao ‘crvenu liniju’ zabrane ulaska u Uniju.

Kern je u razgovoru za austrijsku radioteleviziju ORF kazao da demokratski standardi u Turskoj nisu dovoljni da opravdaju ulazak u Evropsku uniju, ali i da je ekonomsko pitanje jednako važno s obzirom da je turska ekonomija ispod evropskog prosjeka.

Alternativni koncept

Na pitanje hoće li Austrija prijedlog obustave pregovora o turskom priključenju iznijeti na Evropskom vijeću 16. septembra, Kern je rekao da će početi razgovor o tome i tražiti alternativni koncept.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također, sredinom jula, poručila turskom predsjedniku da se država koju vodi ne može pridružiti Evropskoj uniji ako ponovno uvede smrtnu kaznu. 

Na ove najave odgovorio je turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekavši kako “Turska nikad neće odustati od postignuća građanske demokracije i vladavine prava”.

Izvor: Agencije