Austrija zabrinuta zbog politike Donalda Trumpa

Karin Kneissl se izjasnila za brže proširenje Evropske unije na jugoistročnu Evropu (EPA)

Ministarka inostranih poslova Austrija Karin Kneissl je, povodom neformalnog sastanka šefova diplomatija Evropske unije zakazanom za kraj avgusta u Beču, upozorila na pravnu nesigurnost zbog politike predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Radi se, pre svega, o pravnoj sigurnosti. Nastaju nesigurnosti u velikom broju”, konstatovala je ona u intervjuu agenciji APA.

Kneissl je kazala da ako se ne pridržavamo sporazuma koji su sklopljeni, da li to bilo u vezi Irana ili Svetske trgovinske organizacije, onda raste nesigurnost.

Istovremeno je, vezano za uvedene sankcije SAD-a, ukazala na jačanje Kine svuda tamo odakle se povlači Zapad.

‘Kina nije samo investitor’

“Činjenica je da tamo gde se povlače zapadni koncerni ulazi Kina”, rekla je šefica austrijske diplomatije.

Taj vakuum Kina ne koristi samo u Iranu, već i jugoistočnoj Evropi, navela je Kneissl.

“Trebalo bi i u Evropi biti obazriviji, jer Kina nije samo investitor, već i deluje sve više kao politički akter. Imamo kinesko učešće u ogromnim infrastrukturnim projektima”, ukazala je ona, dodajući da u slučaju nevraćanja kredita kineska država preuzima vlasništvo nad tim projektima.

Pored toga, navela je da je Turska postala sve značajniji faktor u Bosni i Hercegovini i Albaniji i da su tamo sve značanije Rusija i zemlje Zaliva.

S tim u vezi se Kneissl izjasnila za brže proširenje EU-a na jugoistročnu Evropu.

Uzdržanost o pitanju Makedonije

Rekla je da o tome razgovara sa uzdržanim zemljama članicama EU-a i pozvala je francuske i holandske kolege da se prisete da postoji potreba za delovanjem.

“Kažem im da razumem brigu i skeptočnost”, kazala je ona, dodajući da povodom predstojecjih izbora za Evropski parlament razume da se ne želi suočiti sa idejom daljeg širenja na zemlje koje će primati podsticaje EU-a.

“Međutim, moja poruka je da postoji geopolitička potreba”, podvukla je Kneissl.

Uzdržana je kada je reč o rešavanju pitanja imena Makedonije, pohvalivši “hrabru diplomatiju” pregovarača i Grčke, ali ujedno ukazujući na otpor od makedonskog predsednika Ðorđa Ivanova i u severnogrčkoj provinciji Makedoniji.

“Ne bih želela da pomišljam na to šta će se desiti ako se dogovor odbije na planiranom referendmu u Makedoniji ili u parlamentu”, ukazala je ona, dadajući da ne želi ni na koji način da se meša u to pitanje, jer je to isključivo unutrašnje političko pitanje.

‘Koga pozvati u Briselu?’

Kada je reč o predstojećem neformalnom sastanku šefova diplomatija EU-a sa kolegama iz jugoistočne Evrope i Turske, rekla je da nije uspela da postigne dogovor oko svih tema sa Briselom.

“Austrija je domaćin, a predsedavanje je pod Federicom Mogherini”, objasnila je Kneissl, koja je pokušala u poslednje vreme, bezuspešno, da razgovara sa Mogherini, visokom predstavnicom EU-a za spoljnu politiku i bezbednost.

“Kada sada pozovete Brisel, nema nikog tamo – to je ludilo”, poručila je Kneissl.

Izvor: Agencije