Austrija želi zaplijeniti Hitlerovu kuću

Kuća se nalazi u malom gradu Braunau am Inn, gdje je Hitler rođen 20. aprila 1889. godine (EPA)

Austrijska Vlada donosi zakon kako bi zvanično zaplijenila kuću u kojoj se rodio nacistički vođa Adolf Hitler, iz straha da bi se tamo mogli početi okupljati neonacisti.

“Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova nekoliko godina su pokušavali kupiti nekretninu, ali su ti pokušaji propali. Sada je jedina opcija da se vlasništvo prebaci na Republiku Austriju kroz eksproprijaciju”, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je predložilo ovaj zakon. 

Kuća se nalazi u malom gradu Braunau am Inn, gdje je Hitler rođen 20. aprila 1889. godine, a tu je živio s roditeljima dok nije napunio tri godine.

Nakon toga porodica se preselila u mjesto Passau u Njemačkoj. 

Od Hitlerovog poraza kuća je služila kao javna biblioteka i banka, u njoj su se održavali časovi srednjoškolaca, a čak je kratko bila sjedište za lokalnu humanitarnu organizaciju.

Kamen iz logora

Međutim, gradonačelnik je 1989. godine odlučio da se kuća pretvori u memorijalni centar za sve žrtve nacista.

Kamen koji se nalazi ispred kuće donesen je iz bivšeg nacističkog logora Mauthausen, a na njemu piše: “Za mir, slobodu i demokratiju. Nikada više fašizam. Milioni smrti nas podsjećaju.”

Od 2011. godine, kuća je prazna, a njen vlasnik Gerlinde Pommer, koji nije u srodstvu s Hitlerom, prima mjesečnu rentu u iznosi od 4.800 eura od austrijskih vlasti.

Pommer je te godine odbio odobriti renoviranje i prodati kuću vlastima, što se sada pokušava uraditi zakonom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da će Pommer dobiti “adekvatnu nadoknadu”.

Izvor: Agencije