Austrijanac Kraft osvojio Četiri skakaonice

Pobjedom Krafta nastavljen je pobjednički niz Austrijanaca (EPA)

Austrijski skijaš skakač Stefan Kraft pobijedio je na legendarnoj turneji „Četiri skakaonice“, koja se na prijelazu iz Stare u Novu godinu održava u Austriji i Njemačkoj, iako je na posljednjoj dionici – u Bischofshofenu zauzeo tek treće mjesto.

To mu je, ipak, bilo dovoljno za ukupno pobjedu. Slavio je njegov sunarodnjak Michael Hayboeck, ostvarivši prvu pobjedu u karijeru. Na kraju je Kraft u ukupnom poretku bio bolji za šest bodova, a treću poziciju na turneji zauzeo je Slovenac Peter Prevc.

Drugo mjesto u Bischofshofenu osvojio je japanski veteran Noriaki Kasai što mu je bilo dovoljno tek za četvrto mjesto na turneji „Četiri skakaonice“.

Kraftu je za ukupnu pobjedu na jednom od najstarijih natjecanja u skijaškim skokovima bila dovoljna samo jedna pobeda, ostvarena u Oberstdorfu. Hayboecku za utjehu ostaje vodeća pozicija u ukupnom poretku.

Pobjedom Krafta nastavljen je pobjednički niz Austrijanaca, budući da sedmu godinu uzastopno pobjeđuju na Novogodišnjoj turneji.

Tih sedam pobjeda ostvarilo je šest različitih skakača, a seriju je počeo Wolfgang Loitzl 2009. godine. Uslijedile su pobjede Andreasa Koflera (2010), Thomasa Morgensterna (2011), Gregora Schlierenzauera (2012 i 2013), Thomasa Dietharta (2014) i Stefana Krafta (2015).

Posljednji pobjednik koji nije bio Austrijanac je Finac Janne Ahonen koji je 2008. stigao do svoje rekordne pete „Turneje“.

Skokove u Bischofshofenu obilježio je i težak pad švicarskog skakača Simona Ammanna koji se ozlijedio prilikom doskoka. Slično je prošao i na prvoj dionici turneje – u Obrestdorfu.

Izvor: Al Jazeera i agencije