Austrijanci biraju predsjednika 2. oktobra

Datum održavanja ponovnih izbora sada treba odobriti parlament, ali to je samo formalnost (AP)

Austrijanci će ponovno glasati za predsjednika na ponovljenim izborima 2. listopada, potvrdio je austrijski kancelar Christian Kern.

Rezultat nedavno održanih izbora proglašen je nevažećim zbog neregularnosti na biralištima.

“Danas smo morali donijeti odluku o održavanju predsjedničkih izbora, a kao što možete zamisliti, tu odluku je bilo relativno lako donijeti”, rekao je Kern novinarima poslije sastanka kabineta, prenosi AFP.

Prethodno je takvu mogućnost najavio i austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka, predloživši da se drugi krug predsjedničkih izbora u Austriji ponovi 2. listopada.

Ministar Sobotka potvrdio je novinarima, uoči sjednice vlade, kako će predložiti taj datum te se nada da će se “Vijeće ministara s tim usuglasiti”.

Nepravilnosti u prebrojavanju

Najviši austrijski sud u petak je odredio ponavljanje izbora nakon četiri dana ispitivanja više od 60 svjedoka koji su otkrili velike nepravilnosti u prebrojavanju glasova.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, koji su se održali krajem svibnja, pobijedio je bivši čelnik austrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen s 50,3 posto glasova ispred kandidata desničarske Slobodarske stranke Norberta Hofera, koji je osvojio 49,7 posto glasova birača.

Hoferova stranka tvrdi da je prilikom prebrojavanja glasova došlo do propusta i da su propisi kršeni tokom glasanja, zbog čega je osporila valjanost izbornog rezultata, podsjećaju agencije.

Datum održavanja ponovnih izbora sada treba odobriti parlament, ali to je samo formalnost, javlja AP.

Izvor: Agencije