Austrijanci ne žele Tursku u Evropskoj uniji

Mladić iz publike, navodno u alkoholiziranom stanju, agresivno je krenuo prema turskoj folklornoj skupini i strgnuo tursku zastavu s koplja (AP)

Austrijanci su velikom većinom protiv članstva Turske u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje Društva za evropsku politiku, u kojem se vidi i umor od širenja Unije i prema zapadnobalkanskim zemljama.

Čak 80 posto građana je protiv članstva Turske u EU, tako da bi ova zemlja blokirala put Ankare u Uniju.

Vladajuće stranke – Socijaldemokratska partija i Narodna stranka (OVP) – obavezale su se da će nakon završetka pristupnih pregovora EU-a s Turskom održati referendum o prijemu Ankare u EU.

Raspoloženje Austrijanaca prema članstvu Turske u EU već dugo je negativno. Palo je sa 17 posto podrške u septembru 2010. na samo 10 posto u oktobru ove godine.

“Ponašanje Vlade Turske prema kritičarima dovelo je do toga da se ta zemlja sama izbacila iz pristupnog procesa”, ocjenjuje generalni sekretar Društva za evropsku politiku Paul Schmitt.

Bez podrške Zapadnom Balkanu

Istakao je da EU ima jasne pristupne kriterije, kao što su demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, uslove od kojih je današnja Turska, kako dodaje, daleko.

Također, istraživanje pokazuje da Austrijanci većinom ne podržavaju ni članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU.

Samo 24 posto je mišljenja da bi se Austrija trebala zalagati za prijem Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova u Evropsku uniju.

Unija, prema mišljenju Austrijanaca, mora, prije prijema novih članica, riješiti vlastite probleme.

Dok samo 24 posto smatra proces širenja važnim za EU, 85 procenata je mišljenja da je neophodno produbljenje saradnje zemalja članica.

Izvor: Al Jazeera