Austrijske stranke dogovorile datum prijevremenih izbora

Izbori bi bili održani deset mjeseci nakon predsjedničkih izbora (Reuters)

Austrijske političke stranke najavile su da su za 15. oktobar dogovorile održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora koje traži novi čelnik konzervativne stranke OeVP Sebastian Kurz u želji da okonča desetogodišnju veliku koaliciju sa socijaldemokratima.

Prijedlog zakona o tome bi trebao biti službeno predstavljen u srijedu, objavljeno je nakon sastanka zvaničnika svih stranaka u parlamentu, među kojima je i socijaldemokratski kancelar Christian Kern.

Izbori bi se održali deset mjeseci nakon predsjedničkih izbora, na kojima je u decembru 2016. liberalni ekolog Alexander van der Bellen pobijedio kandidata krajnje desnice Norberta Hofera, nakon eliminacije dviju velikih austrijskih tradicionalnih stranaka u prvom krugu.

Iako je Kern želio da vlada traje do redovnih izbora ujesen 2018, događaji su se ubrzali nakon što je u nedjelju na čelo OeVP-a imenovan Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova i istaknuta figura nacionalne politike.

Najviše koristi za desne populiste

Tridesetogodišnji Kurz najavio je da će na izbore izaći s vlastitom listom naziva “Lista Sebastian Kurz – nova Narodna stranka”.

On je pozvao na nove izbore i ocijenio da su birači ti koji trebaju donijeti velike odluke o upravljanju zemljom. OeVP i socijaldemokrati (SPOe) vladaju zajedno od 2007. godine.

Zbog neslaganja s koalicijskim partnerom i nedovoljne podrške vlastite stranke, dosadašnji predsjednik OeVP-a i dokancelar Reinhold Mitterlehner prošle sedmice podnio je ostavku.

Prema procjenama analitičara, najviše koristi od raspada koalicijske socijaldemokratsko-narodnjačke stranke mogli bi imati desni populisti iz FPOe-a, a moguće je čak i da predsjednik slobodnjaka Heinz-Christian Strache postane novi austrijski kancelar.

Izvor: Agencije