Austrijski ‘grad budućnosti’

U centru 'grada budućnosti' nalazi se jezero veličine 50.000 metara kvadratnih s parkom oko njega (Fena)

Jezerski grad Aspern Seestadt, najveći projekat razvoja grada u Evropi, planirano je da bude završen 2028. godine, kada će postati novi dio grada Beča, s oko 20.000 stanovnika i isto toliko novih radnih mjesta, izjavila je Yvonne Heuber iz razvojne agencije “Wien 3420”.

Jedna četvrtina Asperna je već realizirana, što se odnosi na južni dio.

Odatle se izgradnja nastavlja suprotno od smjera kazaljke na satu – prema sjeveru, jer se vodilo računa da ljudi koji ovdje već žive ne budu opterećeni bukom i prašinom.

“Za praćenje ekoloških standarda zadužen je poseban logistički Centar za upravljanje gradnjom. Napravljena je studija prihvatljivosti za okoliš, tako da se i u tom centru stalno prati da li se poštuju propisi koji se tiču buke i prašine”, istakla je Heuber za agenciju Fena.

Od 3.000 do 4.000 eura po kvadratu

U centru ovog “grada budućnosti” nalazi se jezero veličine 50.000 metara kvadratnih, s parkom oko njega.

“Ranije je tu bilo bojište, gdje se vodila borbe protiv Napoleona. Početkom dvadesetih godina, od 1912. godine, na ovom mjestu je bio aerodrom, dok su se 1960-tih i 1970-tih godina tu održavale trke, podsjetila je Heuber, dodajući da se ’90-tih godina počelo razmišljati kao mjestu stambene gradnje.

Konačan koncept donesen je Master planom 2007. godine, a bazira se na tome da je 50 posto ukupne projektne površine (240 hektara), što je otprilike 340 nogometnih igrališta, ostavljeno kao otvoreni zeleni prostor za javno korištenje.

To je važan segment grada, jer se ljudima, pored stanovanja i rada, žele da omoguće i druge aktivnosti na tom “zelenom prostoru”.

Već su tri parka na 80.000 metara kvadratnih izgrađena, a kombinira igrališta i prostor za rekreaciju i zabavu, s modernim mobilijarom.

Na 230.000 kvadratnih metara trenutno se ostvaruje “mještovita” gradnja, koja će rezultirati uredima, obrtima i stambenim zgradama.

“Tu će biti stanovi slobodno finansirani, a ne uz poticajna sredstva. Prodajna cijena stana će varirati od 3.000 do 4.000 eura po kvadratu”, potvrdila je Heuber.

Aspern je jedan od deset pametnih gradova u svijetu i predstavlja najveće testiranje održivog stanovanja u Evropi.

Pametni sisstemi u svakoj zgradi

“Svaka zgrada je opremljena pametnim sistemima, koji regulira potrošnju energije, ali i proizvodnju. Zgrade u ovom naselju predviđaju potrošnju energije na osnovu vremenskih prognoza i drugih podataka”, dodala je Heuber.

U cilju samoodrživosti, čak se i kišnica prerađuje, a zgrade i svi objekti su od prirodnih materijala, potpuno energetski efikasni.

“Trenutno se gradi Lakeside Park campus, kao i HoHO Wien, najviši soliter u svijetu napravljen od drveta, a koji će imati stanove, uredski prostor i hotel. Također, bit će proširena šoping ulica, završen priključak na autoput A23 i regionalni put S1, kao i željeznička stanica. Gradit će se i ostali višenamjenski kvartovi oko željezničke stanice, kao i kvart za uredske prostore”, zaključila je Heuber.

U trećoj fazi, nakon 2022. godine, očekuje se naseljavanje oko željezničke stanice, potpuno popunjena šoping ulica i frekventnost metro linije.

Izvor: Agencije