Austrijski ministar: Moguća vojna pomoć zapadnom Balkanu

Kunasek: 'Evropska unija je svojom strategijom za zapadni Balkan sebi postavila veoma ambiciozan cilj' (EPA)

Ministar odbrane Austrije Mario Kunasek izjavio je u srijedu da je jugoistočna Evrope značajna za sigurnost Evropske unije i da je zato tamo potreban angažman, uključujući i mogućnost vojne asistencije u upravljanju migracijama i granicama.

“Države jugoistočne Evrope naši su neposredni susjedi. Zato je neophodno tamo se angažirati za stabilnost i sigurnost – naprimjer, kroz mogućnost pružanja vojne asistencije u upravljanju migracijama i granicama. I izgradnja vojnih kapaciteta važna je tema”, poručio je on povodom skupa eksperata o izgradnji sigurnosnih struktura na zapadnom Balkanu, koji se u srijedu održava u Beču.

“Evropska unija je svojom strategijom za zapadni Balkan sebi postavila veoma ambiciozan cilj. Tokom austrijskog predsjedavanja EU-om intenzivno ćemo se baviti time kako najbolje osnažiti naše susjede”, rekao je Kunasek, a saopćilo austrijsko Ministarstvo odbrane.

U fokusu posebni izazovi

Na konferenciji će 130 stručnjaka iz područja odbrane i sigurnosti iz 26 država razmotriti koje su mjere potrebne za izgradnju odgovarajućih sigurnosnih struktura na zapadnom Balkanu.

Posebni izazovi, prije svega, jesu hibridne prijetnje, reforma sigurnosnog sektora, pomoć prilikom katastrofa i mjere protiv terorizma i ekstremizma.

Skup “Jačanje otpornosti na zapadnom Balkanu” otvorio je, u ime ministra Kunaseka, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Wolfgang Baumann.

Kako je najavljeno u saopćenju, Kunasek je uputio poziv resornim kolegama iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da dođu u Graz, gdje bi bilo riječi o konkretnim poljima saradnje.

Izvor: Agencije