Austrijski ministar na meti kritika: Privatno koristio službeni auto

Klugov glasnogovornik je novinarima rekao da je razlog posjete Francuskoj privatna stvar (EPA)

Ministar odbrane Austrije Gerald Klug našao se na meti kritike austrijske javnosti zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe.

On je protekle nedelje zatražio da vozač doveze službeno vozilo marke BMW u Švicarsku, gdje je boravio u radnoj posjeti, kako bi otputovao u privatnu posjetu u Francusku, prenosi austrijski dnevni list Kleine Zeitung.

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je pisanje medija, ali ističe da je korištenje vozila bilo pravno pokriveno, jer je ministar plaća paušal za privatno korištenje službenog vozila.

Klug plaća, kako je objasnilo Ministarstvo, paušal u visini od 590 eura mjesečno za privatno korištenje službenog vozila, što uključuje i vozača i to u zemlji i inostranstvu.

Privatna stvar

Klug je u Švicarsku putovao avionom, gdje se sastao sa ministrom odbrane te zemlje Ueliem Maurerom, ali je istovremeno zadužio vozača da mu iz Beča doveze službeni automobil s kojim se Klug onda odvezao u Francusku.

Klugov glasnogovornik je novinarima rekao da je razlog posjete Francuskoj privatna stvar.

Kako prenosi Kleine Zeitung, jasno je da ministar Klug plaća paušal, ali postavlja se pitanje da li 2.000 kilometara pređenog puta spada u tu kategoriju i da li pored toga vozač smije biti tri dana aktivan, bez pauze.

Njegov glasnogovornik je dodao da se Klug cijelo vrijeme vozio autom jer je htio da mu je službena dokumentacija stalno pri ruci u slučaju službenog sastanka u Francuskoj.

Izvor: Agencije