Austrijski ministar podržava porez za superbogate

Narodna stranka, koalicijski partner socijaldemokrata, protivi se promjenama koje predlaže Hundstorfer (Reuters)

Austrijski ministar rada u petak je zatražio od Vlade da krene s poreznom reformom radi poticanja gospodarskog rasta, nakon što je stopa nezaposlenosti u Austriji u prosincu dosegnula najvišu razinu u posljednje 2,5 godine.

Socijaldemokrat Rudolf Hundstorfer traži da se uvede oporezivanje superbogatih kako bi se tim prihodima financiralo smanjenje poreza za osobe s nižim primanjima.

Međutim, koalicijski partner Narodna stranka protivi se takvim promjenama, prenosi Hina.

Borba protiv nezaposlenosti

Hundstorfer je izdvojio poreznu reformu, stambeni program izgradnje i investicijski plan Europske unije vrijedan 315 milijardi eura, kao ključne korake u borbi protiv nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti u Austriji u prosincu se povećala na 10,2 posto, s 8,7 posto u studenome.

U prosincu 2013. je iznosila 9,5 posto.

Ipak, prema sezonski prilagođenoj definiciji EU-a, stopa nezaposlenosti u Austriji iznosi 5,1 posto, što je druga najniža stopa u Europi, nakon njemačke.

Najvažniji austrijski ekonomski instituti snizili su u prosincu prognoze rasta za izvozno orijentirano austrijsko gospodarstvo za 2014. i 2015. godinu zbog slabog oporavka eurozone i sukoba u Ukrajini.

Prijetnja koaliciji

Spor o poreznoj reformi mogao bi srušiti koaliciju socijaldemokrata i konzervativaca ako se do ožujka, roka koji su si sami postavili, ne slože o poreznom paketu.

Ministarstvo financija ranije je istaknulo da je cilj porezne reforme smanjiti početnu stopu poreza na dohodak od 36,5 posto na dohotke iznad 11.000 eura.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti prema nacionalnoj definiciji koja datira iz ožujka 2011, a prema kojima je ona u prosincu bila najviša otada.

Izvor: Agencije