Austrijski policajci štitit će granicu Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je sa predstavnicima austrijskih vlasti  o postupanju dvije zemlje u vezi s ilegalnim prelaskom državne granice kako bi se povećala sigurnost u Srbiji i Austriji.

“Naš cilj je, a to su danas dogovorili austrijski kancelar Christian Kern i premijer Aleksandar Vučić, da se jedan deo austrijskih policajca rasporedi na srpsko-makedonskoj granici, kako bi pomogli u sprečavanju ilegalnog prelaska”, rekao je Stefanović.

Stefanović kaže kako je zadatak Srbije da pošalje signal da neće tolerirati ilegalno prelaženje granične linije.

“Naše je i da ne dozvolimo šverc svake vrste i svega što može da ugrozi našu sigurnost, ali i EU”, poručio je Stefanović.

Dodaje da je zatražio i pomoć u dostavi specijalnih kamera i senzora kojima bi Srbija opremila graničnu liniju i na takav način osigurala da bolje kontrolira svoju teritoriju.

Ekonomski rezultati

Kern je kazao da je Srbija, pod premijerom Aleksandrom Vučićem, ostvarila impresivne ekonomske rezultate, zbog čega je logično da zvanični Beč podrži put Srbije ka EU.

On je, poslije razgovora sa premijerom Srbije, naglasio da je razvoj te države pozitivan i obećavajući.

Podsjetio je da je 440 austrijskih preduzeća prisutno u Srbiji i da imaju odlična iskustva što se tiče poslovnog okruženja, zbog čega su i investirali oko 2,9 milijardi eura.

„To je dobra osnova, ali zajednička je želja da saradnju u ovoj oblasti dalje razvijemo. Optimisti smo da imamo posla sa partnerom koji ima razumijevanje za potrebe privrede i koji je tržišno orijentisan“, rekao je Kern.

Kurz: Vučić je sidro stabilnosti na Balkanu

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurz čestitao jeučiću na izboru za šefa nove Vlade Srbije i ocijenio da je on sidro stabilnosti na Balkanu.

Kurz je podvukao da je ekonomski Srbija veoma atraktivna i da postoji snažna ljudska i kulturna povezanost dvije zemlje.

Austrija je, prema njegovim riječima, posebno zahvalna što je Vučić sidro stabilnosti na zapadnom Balkanu i što provodi reforme u svojoj zemlji koje su dobre ne samo za Srbiju, već i Austriju, koja je sa brojnim firmama prisutna na tržištu Srbije.

Vučić, šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, borave u Beču na poziv austrijskog kancelara Christiana Kerna.

Prva sjednica Vlade Srbije

Novoizabrana Vlada Srbije održala je danas prvu sjednicu, sa početkom u 6:30 sati, na kojoj su konstituirana radna tijela Vlade, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Službe za medije Vlade Srbije, posebna pažnja na sjednici posvećena je ulozi Socijalno-ekonomskog savjeta u budućem radu Vlade, imenovanju njenih članova kao i međusobnoj saradnji.

Također, Vlada je utvrdila kako će poštovati zakonski rok, koji ističe 15. septembra, za utvrđivanje minimalne cijene rada kroz dijalog sa socijalnim partnerima.

U međuvremenu, održava se prva vanredna sjednica Skupština Srbije.

Na dnevnom redu sjednice su: prijedlog odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, prijedlog odluke o izboru članova i zamjenika članova odbora Skupštine i prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju članova i zamjenika članova Republičke izborne komisije.

Srbija je jučer dobila novu vladu, nakon što je prijedlog mandatara Aleksandra Vučića dobio podršku 163 poslanika Skupštine Srbije.

Za novi kabinet Aleksandra Vučića, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Prethodno je u Skupštini Srbije održana maratonska rasprava o izboru nove vlade. Poslije dvanaestosatne rasprave koja je prekinuta, više od 80 poslanika učestvovalo je u njenom nastavku.

Izvor: Al Jazeera i agencije