Austrijski šef diplomatije dolazi u BiH

Austrijski šef diplomatije će se sastati i s članovima Predsjedništva BiH (EPA)

Ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz u nedjelju stiže u posjet Bosni i Hercegovini, a potom će posjetiti i druge države Zapadnog Balkana.

Povod Kurzovog dolaska je službeno otvaranje “Godine kulture” između Austrije i Bosne i Hercegovine, koju će, pod motom “Upoznajmo se bolje”, u ponedjeljak u sarajevskom Narodnom pozorištu otvoriti zajedno s ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adilom Osmanovićem.

“Godina kulture” će predstaviti ono najbolje i najsuvremenije na polju slikarstva, glazbe, filma, književnosti i znanosti, najavljeno je.

Kurz i ministri vanjskih te civilnih poslova Bosne i hercegovine, Igor Crnadak i Adil Osmanović, potpisat će sporazum o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Austrije i Bosne i Hercegovine.

Austrijski šef diplomacije će se sastati i s članovima državnog Predsjedništva, kao i s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

‘Odbrambene crta na Balkanu’

Nakon Sarajeva, posjetit će i Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje. U Beogradu i Skoplju jedna od važnih tema bit će izbjeglička kriza.

Uoči dolaska u Sarajevo, Kurz je boravio u Amsterdamu te potvrdio kako je Austrija poduprla zahtjev koji je Mađarska odavno iznijela o “obrambenoj crti” na Balkanu, ponajprije u Makedoniji, kako bi se zaustavio priljev izbjeglica, budući da Grčka nije sposobna “zaštititi šengenski prostor”.

“Trebat će nam doista rješenje za vanjsku granicu”, istaknuo je Kurz nakon sastanka predstavnika Europske unije u Amsterdamu, kamo su bile pozvane i balkanske zemlje te Turska.

“Ne budemo li nadzirali tursko-grčku granicu, jedina mogućnost će biti suradnja sa Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom kako bismo što bolje zaštitili šengenski prostor”, istaknuo je Kurz, nabrajajući zemlje kroz koje izbjeglice prolaze na putu iz Grčke na sjever Europe.

Grčka zanemarila obaveze

Na tom popisu jedino Makedonija ima zajedničku granicu s Grčkom.

Čim je stigao u Amsterdam, Kurz je upozorio Atenu da Europska komisija upire prstom u nju, jer je “ozbiljno zanemarila svoje obveze” u upravljanju priljevom izbjeglica, čime je ugrozila funkcioniranje Schengena.

EU već mjesecima traži da Grčka otvori centre za registraciju i identifikaciju migranata na otocima u Egejskome moru, kako bi se izbjeglice odmah nakon dolaska odvojili od gospodarskih migranata, budući da Europljani želi što prije izgnati potonje.

Izvor: Agencije