Autoindustrija upozorava na moguće kobne učinke Brexita

Automobil, Zagađenje, Ispušni plinovi
Proizvođači upozoravaju na posljedice ako Velika Britanija neće biti obavezna poštivati evropske obaveze o emisijama ugljen-dioksida (EPA)

Udruga europskih proizvođača automobila je upozorila pregovarače na potencijalno kobne učinke izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Sudbina britanske proizvodnje automobila bit će u središtu razgovora o trgovinskim odnosima nakon Brexita između dviju strana nakon razlaza predviđenog za kraj ožujka 2019. godine.

U priopćenju ACEA-e, koja predstavlja 15 velikih proizvođača kamiona i automobila, poziva pregovarače EU-a da posebno paze na specifične probleme sektora kako bi izbjegli potencijalno kobne posljedice za cijeli lanac opskrbe automobilima.

Poštivanja emisija ugljen-dioksida

U tom sektoru zaposleno je približno 184.000 osoba u Velikoj Britaniji, prema podacima ACEA-e, prenosi Hina.

U zemlji ima 30 proizvodnih pogona motora ili vozila.

Ako Velika Britanija, drugo najveće tržište automobila s kontinenta, ne bude više obvezna poštivati europske obveze u vezi s emisijama ugljičnog-dioksida, industrija će još teže poštivati svoje obveze, također je upozorila udruga velikih proizvođača.

Britanska premijerka Theresa May zalaže se za očuvanje posebnih veza nekih gospodarskih sektora s Unijom i nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Izvor: Agencije