Automobil bez vozača završio putovanje SAD-om

Automobilska industrija našla se na raskršću. Automobil kojim upravlja računar uspješno je završio putovanje od jedne do druge obale SAD-a, ali kako izvještava Kristen Saloomey, na ulicama još nećemo vidjeti automobile bez vozača.

Ideja o samoupravljajućem automobilu nije nova, ali tehnologija koja se činila futurističkom u televizijskoj seriji ”Knight Rider” iz 1980-ih, bliža je stvarnosti nego ikada ranije.

Audi koji izgleda sasvim obično upravo je završio prvo putovanje automatizovanog vozila od jedne do druge obale u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kontrola nad volanom

Vozač koji može upravljati sistemom uvijek je bio za volanom, ali 99 posto vožnje odradio je kompjuter.

“Ljudski faktor u vožnji je najslabija karika. Devedeset posto nesreća uzrokovane su ljudskom greškom”, kazao je glavni inženjer kompanije Delphi, Jeff Owens.

Delphi, kompanija koja je opremila vozilo za putovanje, možda slavi, ali, mnogi zaljubljenici u automobile na Međunarodnom sajmu u New Yorku još se nisu spremni odreći kontrole nad volanom.

Samo pet država imaju zakone koji se bave automobilima bez vozača, a skeptici kažu da će se morati riješiti pitanja osiguranja i odgovornosti.

”Još ne mogu uraditi mnogo toga. Ne mogu voziti po pljusku ili snijegu. Ako podignem ruku i dam naredbu da se zaustave, poput saobraćajca – ne mogu to uraditi”, istakao je tržišni analitičar John Simpson.

“Vrijeme samoupravljajućih automobila možda jeste blizu, ali još nije stiglo. Nećete naći nijedan model spreman za prodaju ovdje na Međunarodnom automobilskom sajmu u New Yorku. Ono što nalazimo jeste mnoštvo dodataka za pomoć pri vožnji, poput ovoga Volva sa kamerama koje registruju kada se pješak previše približi”, izvijestila je Saloomey.

Put u svakodnevnicu

Od vozila koja upozoravaju vozače kada istupe iz svoje trake, do onih koji se sami parkiraju, tehnologija samoupravljanja polako nalazi svoj put u svakodnevnicu.

“Naš pristup postepenog uvođenja ovih tehnologija da bi se ljudi navikli na njih, omogućit će nam da napravimo prekretnicu prema potpuno autonomnom automobilu”, zaključio je William Vetter iz kompanije Mercedes Benz.

Očigledno, automobilska industrija ide u tom pravcu, samo još nemojte računati na smislene razgovore sa vašim automobilom.

Izvor: Al Jazeera