Autopsija Ozala nije dala tačne odgovore

Ozal, kurdskog porijekla, umro je dok je tražio političko rješenje za kurdski sukob koji traje od 1984. (Anadolija)

U ekshumiranom tijelu turskog predsjednika Turguta Ozala, koji je izveo zemlju iz vojnog režima 1980-ih godina, nađen je otrov, ali uzrok smrti još nije poznat, javili su lokalni mediji.

Odavno se spekulira da su Ozala, koji je umro od srčanih problema 1993. u 65. godini, ubili ekstremisti “države u državi”, pripadnici tajne grupe unutar tadašnjeg establišmenta.

Ozal je naljutio neke naporima da okonča kurdsku pobunu i preživio je atentat 1988. godine.

Turski forenzičarski institut je u utorak završio autopsiju i poslat će rezultate tužiocima koji istražuju sumnje da je predsjednik ubijen.

Eksperti se ne slažu

“U Ozalovom tijelu je analizom nađen otrov, ali eksperti se nisu složili da li je to bio uzrok smrti,” javila je televizija NTV, a prenosi Reuters.

Mediji su ranije javljali da su u Ozalovom tijelu, koje je ekshumirano u oktobru, prema nalogu tužilaštva, nađeni tragovi insekticida, pesticida i radioaktivnih elementa.

“U tijelu su nađeni toksični materijali, ali ti otrovi su bili u formi u kojoj bi se mogli naći u tijelu bilo koje osobe,” rekao je jedan funkcioner koji je vidio izvještaj o autopsiji, objavio je dnevnik Hurriyet na svom internet sajtu.

Neke otrovne tvari mogle su ući u truplo kroz zemlju u koju je pokopan, pišu mediji.

Funkcioneri forenzičkog instituta nisu željeli komentirati nalaze.

Ozal je pred smrt bio lošeg zdravstvenog stanja. Imao je tri bajpasa, ali je do kraja života naporno radio.

Njegove ekonomske reforme su pomogle u oblikovanju moderne Turske, a spekulira se da je imao neprijatelje “duboko u državi” zbog nastojanja da okonča kurdsku pobunu.

Gul naredio istragu

Ozal koji je za predsjednika izabran 1989. godine, prema službenim informacijama, umro je od srčanog zastoja u 65. godini, u vrijeme mandata. Tada su počele kolati glasine o uzrocima njegove smrti.

Sadašnji predsjednik Abdullah Gul naredio je službenu istragu kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Istraga je u junu zaključila da je bivši predsjednik umro u “sumnjivim” okolnostima i predložila je ekshumaciju njegovog trupla.

Ozal, kurdskog porijekla, umro je dok je tražio političko rješenje za kurdski sukob, koji traje od 1984. godine.

Izvor: Agencije