Avigdor Lieberman zvanično podnio ostavku

Nakon podnošenja ostavke, Lieberman je najavio da će pauza biti kratka (AP)

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman zvanično je u nedjelju podnio ostavku na tu i funkciju zamjenika premijera, zbog optužbi za prevaru i iznevjeravanje javnog povjerenja, prenosi Tanjug.

Nakon što je to učinio, Lieberman je najavio da će pauza biti kratka.

“Odlazim privremeno”, rekao je on, ocijenivši da su protekle četiri godine u Ministarstvu vanjskih poslova bile veoma zanimljive.

Ostavka, najavljena u petak, stupit će na snagu u utorak.

Lieberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Yisrael beiteinu), ostaje na listi kandidata koji se nadmeću zajedno s Likudom Benjamina Netanyahua na izborima 22. januara.

Međutim, moglo bi se desiti da zbog sudskog procesa neće moći biti ministar u novoj vladi, navodi AP.

Očekuje se da će zajednička lista Netanyahuove i Liebermanove patije predvoditi novu vladu, uprkos preprekama s kojima se Lieberman suočio.

Lieberman, međutim, tvrdi da nije zabrinut zbog sudskog procesa i izjavio je da ne teži nagodbi, što navodi na zaključak da proces neće biti završen do formiranja nove vlade, u martu.

Za dobro javnosti

On i dalje ostaje vođa partije i član Knesseta (parlamenta) i tvrdi da sve to radi za dobro javnosti i da će se zahvaljujući pauzi moći koncentrirati na izbore.

“Izraelu je potreban jak premijer, s jasnom većinom”, kazao je Lieberman.

On je bio godinama pod istragom zbog sumnji za pranje novca i korupciju, ali su tužioci umjesto toga najavili da će ga optužiti za manji prestup,  iznevjeravanje povjerenja, jer je primao povjerljiva dokumenta koja se odnose na istragu protiv njega od bivšeg izraelskog ambasadora u Bjelorusiji.

Ozbiljne optužbe odnose sa na sumnju da je Lieberman primao miliona dolara od međunarodnih biznismena i pranje novca kroz lažne kompanije i bankovne račune.

Za te optužbe nije bilo dovoljno dokaza.

Lieberman je porekao da je bilo šta loše učinio i istragu, koja je trajala čitavih 12 godina, opisao kao “lov na veštice”.

On se smatra najglasnijim izraelskim političarom koji je nedavno doveo u pitanje lojalnost izraelskih Arapa Izraelu.

Oštar je kritičar palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a živi u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali.

Rođen je u Moldaviji i jedan je od milion Izraelaca koji su se u Izrael uselili iz bivšeg SSSR-a.

Izvor: Agencije