Aviokompanije kojima je zabranjeno letjeti u Evropu

Evropska komisija pravljenjem crne liste nastoji podići standarde sigurnosti (Al Jazeera)

Evropska komisija je obnovila crnu listu na kojoj su aviokompanije kojima je zabranjeno letjeti evropskim zračnim prostorom.

Šezdeset kompanija dobilo je dozvolu da lete evropskim zračnim prostorom, dok je nekim drugim kompanijama zabranjeno.

Među kompanijama koje su bile pogođene tom odlukom jesu sve indonezijske aviokompanije, kojima je bio zabranjen let u Evropu od 2007.

Na novoj listi 120 aviokompanija

Komentirajući tu situaciju, Violeta Bulc, evropska komesarka za transport, rekla je: “Osjećam neopisivu sreću što mogu objaviti da je, nakon mnogo godina, svim indonezijskim kompanijama dozvoljeno da lete evropskim zračnim prostorom. To pokazuje da se isplatio dugogodišnji vrijedni rad.”

Liste se prave u skladu s tim da li se aviokompanije pridržavaju sigurnosnih pravila Evropske unije.

Nova lista sadrži 120 aviokompanija iz 21 zemlje, dok je na prethodnoj listi, objavljenoj prošlog decembra, bilo 178 kompanija.

Na crnoj listi su aviokompanije iz Obale Slonovače, Demokratske Republike Kongo, Džibutija, Ekvatorske Gvineje, Eritreje, Liberije, Libije, Sijera Leonea i Gabona, kao i afganistanske i nepalske aviokompanije te Iraqi Airways.

U EU s posebnim modelima aviona

Šest aviokompanija moći će letjeti u Evropsku uniju samo s određenim vrstama aviona, a to su neke aviokompanije iz Gabona, aviokompanije iz Sjeverne Koreje, s Komora, Iran Air i Angolan Airlines.

Evropska komisija pravljenjem crne liste nastoji podići standarde sigurnosti i pozvati aviokompanije da ih se pridržavaju ako žele ući na evropsko tržište.

Lista, iza koje je čitav tim stručnjaka, sadrži imena kompanija kojima je zabranjen ulazak u evropski zračni prostor, a ta zabrana nametnuta je zbog toga što se nisu pridržavale sigurnosnih standarda Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera