Aviokompanije protiv zabrane tableta i laptopa

Zabrane se odnose na Tursku, Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar, UAE i Maroko (AP)

Sigurnosni stručnjaci i predstavnici avioprijevoznika tvrde da je zabrana unošenja većine elektroničkih naprava na izravne letove iz nekoliko zemalja s muslimanskom većinom nedjelotvorna.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranila je elektroničke naprave kao što su tableti i prijenosna računala na letovima iz zemalja koje su redom saveznici ili partneri Sjedinjenih Država: Turska, Jordan, Egipat, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko.

Osuđujući Trumpove restrikcije, iz Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) poručili su kako je to korak prema “restriktivnijim granicama i protekcionizmu”.

“Te mjere nisu prihvatljivo dugoročno rješenje za bilo kakvu prijetnju protiv koje su donesene. Čak i kratkoročno teško je shvatiti njihovu učinkovitost”, rekao je Alexandre de Juniac, glavni i izvršni direktor IATA-e.

Britanija i SAD nemaju isti spisak

Nakon američke odluke da zabrani unošenje elektroničkih naprava većih od mobitela na izravne letove u Sjedinjene Države iz deset zračnih luka na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi i Velika Britanija zabranila je veće elektroničke naprave na letovima iz šest zemalja. Kanada također razmatra sličnu odluku.  

Zračne luke obuhvaćene američkom zabranom razlikuju se od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stoga De Juniac pita zašto te dvije zemlje nemaju zajednički popis. Upozorio je dvije vlade na, kako je rekao, nedostatnu komunikaciju i koordinaciju u provođenju te politike.

“Pozivamo vlade da rade s avioindustrijom kako bi se našao način za nastavak sigurnog letenja bez odvajanja putnika od njihovih osobnih elektroničkih naprava”, kazao je on.

Izvor: Agencije