Avion pao jer je ostao bez goriva

Pilot Miguel Quiroga, koji je bio suvlasnik aviokompanije, poginuo je u nesreći (EPA)

Uzrok avionske nesreće u Kolumbiji u kojoj je prošlog mjeseca poginula 71 osoba, među kojima i igrači nogometnog kluba Chapecoense, bila je greška pilota, avioprevoznika i bolivijskih nadzornih vlasti, objavile su kolumbijske zrakoplovne vlasti.

Avion kompanije LaMia sa sjedištem u Boliviji srušio se u Cerro Gordu, oko 30 kilometara prije aerodroma u Medellinu jer pilot nije uspio dopuniti gorivo i nije prijavio kvar motora izazvan nedostatkom goriva dok nije bilo prekasno, rekli su dužnosnici.

“Nijedan tehnički faktor nije bio dio nesreće, sve je uzrokovala ljudska greška, uz dodatak faktora uprave u administraciji kompanije i uprave i organizacije planova leta vlasti u Boliviji”, rekao je novinarima sekretar za sigurnost avioprevoza Freddy Bonilla.

Prekoračena ograničenja za težinu

Zrakoplovne vlasti u Boliviji i aviokompanija “prihvatili su uvjete leta predstavljene u planu leta koji su bili neprihvatljivi”, dodao je Bonilla.

Objasnio je da je, osim nedostatka goriva, avion prekoračio ograničenja za težinu za gotovo 400 kilograma i nije imao certifikat za let na visini na kojoj je letio.

Preliminarni zaključci kolumbijske istrage podudaraju se s tvrdnjama bolivijskih vlasti da su LaMia i pilot aviona direktno odgovorni za nesreću.

Pilot Miguel Quiroga, koji je bio suvlasnik aviokompanije, poginuo je u nesreći.

Gustavo Vargas Gamboa, direktor kompanije LaMia, nalazi se u zatvoru čekajući suđenje pod optužbom za ubistvo bez predumišljaja i druge optužbe, koje je on odbacio.

Izvor: Agencije