Avion s Gruevskim prinudno sletio u Cirihu

Premijer Gruevski i svi ostali putnici u avionu su dobro, a cio slučaj se istražuje (Reuters)

Vladin avion kojim putuje državna makedonska delegacija predvođena premijerom Nikolom Gruevskim, vraćajući se iz Strazbura, prinudno je sletio u Cirihu.

Glasnogovornik Vlade Republike Makedonije Aleksandar Gjorgjiev,  izjavio je kako je premijer Gruevski i njegovi saradnici u dobrom zdravstvenom stanju, a nadležne službe će poduzeti sve potrebne akcije za utvrđivanje činjenica koje su dovele do prinudnog slijetanja.

“Prema prvim informacijama, mogu potvrditi da se u povratku iz Strazbura dogodio defekt na avionu u kojem je bio premijer Gruevski sa svojim saradnicima, nakon čega je avion prinudno sletio u Cirihu”, izjavio je Gjorgjijev.

Istraga slučaja

Avion se trenutno nalazi na popravci u njemačkom gradu Nirnbergu.

Premijer Gruevski i svi ostali putnici u avionu su dobro, a cijeli slučaj se istražuje, rekao je glasnogovornik Gjeorgjijev.

Prema njegovim riječima, najvjerovatnije se desila dekompresija aviona koji je star osam godina.

“Prema informacijama koje imam, putnici u avionu kažu da se čuo jak zvuk, nakon čega je došlo do poremećaja unutrašnjeg pritiska. Pilot je pokušao smanjiti visinu kako bi smanjio pritisak i po protokolu u ovakvim situacijama da avion sleti na najbliži aerodrom”, pojašnjava glasnogovornik vlade.

Izvor: Agencije