Avion Solar Impulse 2 stigao u Kinu

Avion na solarni pogon je, nakon borbe sa snažnim vjetrovima, uspješno sletio u Kinu, završivši petu dionicu epskog putovanja (AFP)

Švicarski avion na solarni pogon Solar Impulse 2, koji se nalazi na putu oko svijeta, u utorak rano ujutro, nakon borbe sa snažnim vjetrovima, sletio je uspješno u Kinu, završivši petu dionicu epskog putovanja, prenose agencije.

Let iz Mianmara je trajao oko 20 sati, a letjelica je do aerodroma u Chongqingu, jugozapadna Kina, preletjela 1.375 kilometara.

Aerodrom je bio zatvoren za saobraćaj kako bi se omogućilo sigurno slijetanje aviona koji je krenuo na historijski let oko svijeta 8. marta iz Abu Dabija, promičući obnovljive izvore energije.

Zahtjevan let

Prije najteže dionice puta oko svijeta, piloti Bertrand Piccard (57) i Andre Boschberg (62) u Mianmaru proveli su deset dana, čekajući povoljnije vremenske uvjete za let do Kine.

Avion je iz Chongqinga trebao nastaviti let prema istočnom kineskom gradu Nanjingu, koji se nalazi 270 kilometara od Shanghaija, odakle treba krenuti na put prema Havajima, ali je to putovanje odgođeno zbog vremenskih i sigurnosnih uvjeta, javlja AP.

Tim očekuje da će u Chongqingu ostati nekoliko dana, kako bi se vrijeme popravilo prije leta ka istoku Kine.

“Umorni smo, ali smo veoma sretni što smo stigli do Chongqinga. Put do Kine i kroz ovu državu je veoma zahtjevan, naročito za Bertranda, ali i za cijelu ekipu koja je pripremala dva uzastopna leta, ali smo drugi otkazali zbog lošeg vremena u Nanjingu”, izjavio je inženjer misije Michael Anger.

U saopćenju se navodi kako su piloti morali napraviti oštar uspon prilikom prelaska preko planinskog terena južne Kine.

Dvanaest etapa

Tom prilikom nosili su maske za kisik, bez dodatne promjene pritiska u kabini, gdje je temperatura pala na minus 20 stepeni Celzijusa.

Solar Impulse 2 leti uz pomoć sunčeve energije iz 17.000 solarnih ćelija pričvršćenih na krilima raspona 72 metra.

U 12 etapa ukupno će preletjeti 35.000 kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, prosječna visina 8.500 metara, a cijela misija trajat će blizu pet mjeseci, od kojih 25 dana čistog letenja, pa bi se, prema procjenama, avion u Abu Dabi trebao vratiti krajem jula ili početkom augusta.

Izvor: Agencije