Avioni u Jemenu ʽgreškomʼ ubili 12 osoba

Zračni napadi su ciljali položaje snaga oko zračne baze Al-Anad, koju drže šiitski pobunjenici Husi (Getty Images)

Avijacija koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, napala je “greškom” u ponedjeljak položaje provladinih snaga na jugu Jemena, ubivši najmanje 12 osoba, prvog dana humanitarnog prekida vatre, saopćili su vojni izvori, prenosi Fena.

Zračni napadi su ciljali položaje snaga oko zračne baze Al-Anad, koju drže šiitski pobunjenici Husi u pokrajini Lahdj, precizirali su  izvori.

Ovi položaji se nalaze na brdima iznad baze Al-Anad i u regiji u blizini Radfanea, prema navodima izvora.

Napad prvog dana primirja

Jedan od šefova Vladinih snaga Kaed Nasr, precizirao je da su avioni koalicije izveli, između ostalog, dva zračna napada na Jebel el-Zaytun, “ubivši 12 boraca i ranivši 30 drugih”.

Trenutno nije bilo moguće kontaktirati zapovjedništvo koalicije da bi se razjasnile okolnosti bombardiranja.

Napadi su izvedeni prvog dana petodnevnog humanitarnog primirja, koje je proglasila koalicija, koja je saopćila da će odgovoriti na svaki pokret pobunjenika na terenu.

U Jemenu su zračni udari prestali, međutim, borbe se nastavljaju u području Taeza i okolini Adena, na jugu zemlje.

Pokret Husi i borci odani svrgnutom predsjedniku Salehu danas su granatirali naseljena područja u nekoliko jemenskih pokrajina.

Granatirali su naseljena područja u Taizzu, Lahidju i Dale'u. Također, izveli su i nekoliko napada na položaje boraca odanih predsjedniku Hadiju u pokrajinama Ma'rib i Dale’

Izvor: Agencije