Avramopoulos: Hrvatska ključna za nadzor granica EU-a

Hrvatska, Granica, Granični prijelaz
Plan Hrvatske jest do kraja iduće godine ostvariti tehničku spremnost za ulazak u šengensku zonu (Reuters)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da je na sastanku s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom potvrdio da će Hrvatska učiniti sve kako bi do kraja iduće godine ostvarila tehničku spremnost za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.

Božinović je u Zagrebu razgovarao s Avramopoulosom o ulasku Hrvatske u schengenski prostor, migracijskoj politici i sustavu azila i drugim pitanjima važnim za funkcioniranje Schengenskog prostora.

“Povjereniku sam potvrdio da će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve kako bi ispunila preostale uvjete, osigurala punu primjenu schengenske pravne stečevine i ostvarila tehničku spremnost do kraja iduće godine i na taj način opravdala donošenje odgovarajuće političke odluke”, rekao je Božinović novinarima u sjedištu MUP-a nakon sastanka s europskim povjerenikom, kako prenosi Hina.

Božinović: ‘Cilj Hrvatske, ali i EU-a’

Složili su se, dodao je ministar, kako bi bila dobro da se ta odluka donese prije isteka mandata Komisije, koji istječe u svibnju 2019. godine.

Tomu, prema ministrovim riječima, u prilog govori poruka podrške predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u govoru o stanju Unije od 13. rujna, kao i stalna Avramopoulosova podrška.

“Vjerujem da ćemo i dalje nastavkom uspješne suradnje raditi na ostvarenju tog strateškog cilja Vlade Hrvatske, ali i cilja Europske unije”, rekao je Božinović.

Dodao je da je povjerenika izvijestio i o naporima uloženim kako bi se nastavilo s provedbom ciljanih kontrola na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom.

“Nakon dogovora predsjednika hrvatske i slovenske vlade uz pomoć Junckera mi smo ovog ljeta uspostavili režim ciljanih kontrola, koji je pokazao svu svoju opravdanost, jer je omogućio da gužve na graničnim prijelazima ne budu veće od uobičajenih za to doba godine”, rekao je ministar Božinović.

Dodao je da su danas nostrificirali Komisiji spremnost da se taj režim zadrži sa Slovenijom do 15. siječnja kako bi se spremno dočekalo eventualne gužve tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. 

Dvojica sugovornika raspravila su i pitanje migracije. Hrvatska, prema Božinovićevim riječima, ispunjava obveze koje je preuzela 2015. i kad su u pitanju premještaji i preseljenja.

Božinović je pritom ustvrdio da su na sastanku ponovili da je hrvatsko čvrsto stajalište da – kad se govori o suočavanju s migracijskim izazovima – europski odgovor mora biti temeljen na načelima solidarnosti i odgovornosti.  

Za migrantsku rutu preko zapadnog Balkana Božinović je rekao da je nakon dogovora EU-a i Turske pritisak u stalnom opadanju, tako da se danas može slobodno govoriti da neće biti povećanja broja migranata.

Avramopoulos: ‘Hrvatska napravila jako dobar posao’

Avramopoulos je rekao da Hrvatska nije samo još jedna europska zemlja već je ona ključna članica i vrlo važan partner kad su u pitanju migracije, nadzor granice i sigurnosna pitanja.

“U vezi s migracijama napravili smo veliki napredak u posljednje dvije godine na razini EU-a, što je rezultiralo znatnim smanjenjem u broju dolazaka migranata, ali ne smijemo zaboraviti da su dvije zemlje, Italija i Grčka, i dalje pod pritiskom, radi čega se premještanja moraju nastaviti”, rekao je.

Avramopoulos je ustvrdio da Hrvatska ostvaruje dobre rezultate na putu prema ulasku u Schengenski prostor bez granica. Zahvalio je Vladi Hrvatske i vlastima na suradnji.

“Hrvatska je napravila jako dobar posao. Surađujemo s Hrvatskom na ispunjenju kriterija što je prije moguće. Kad ih Hrvatska ispuni, Europsko će vijeće odlučiti. U našem je zajedničkom interesu da Hrvatska bude punopravna članica Schengenskog prostora”, rekao je Avramopoulos.

Kazao je također da je sretan zbog odlične suradnje Hrvatske i Slovenije na zajedničkoj granici nakon uvođenja novog sustava kontrole. Nova pravila provode se glatko, a za to je bio ključan hrvatski pristup schengenskom informacijskom sustavu 27. lipnja.

Izvor: Agencije