Azevedo: Svjetska ekonomija tone u ‘mračna vremena’

'Ako se WTO i sistem globalne trgovine izgube iz vida, bit ćemo u mračnim vremenima', kaže Azevedo (EPA)

Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo upozorio je u četvrtak da će svjetska ekonomija potonuti u “mračna vremena” bez slobodne trgovine.

“Ako se WTO i sistem globalne trgovine izgube iz vida, bit ćemo u mračnim vremenima, garantiram vam to”, izjavio je on u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je trendove ka još slobodnijoj svjetskoj trgovini nakon Drugog svjetskog rata, uvodeći takse za uvozni čelik, aluminij i stotine vrsta kineske robe, prenosi Fena.

Prijetnje slobodnoj trgovini

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem upozorila je na “prijetnje” slobodnoj trgovini.

“Postoje zemlje koje djeluju po vlastitom nahođenju, zanemaruju globalna pravila i podrivaju sistem globalne trgovine”, izjavila je ona, očito aludirajući na SAD pod Trumpovim čelništvom.

Rekla je, međutim, i da trend ka još slobodnijoj trgovini nije prekinut, naglašavjući da je 11 zemalja iz tzv. Pacifičkog obruča predložilo regionalni trgovinski sporazum čak i nakon što se Trump povukao iz tog sporazuma 2017. i da je Evropska unija nedavno pregovarala o trgovinskim sporazumima s Japanom, Kanadom i drugim zemljama, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije