Srbi bacili bombu na dvoranu u koju je trebao doći Vučić

Uoči posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića mjestu Zubin Potok, na sjeveru Kosova, na dvoranu u kojoj se popodne trebao obratiti građanima bačena je eksplozivna naprava i pucano je iz automatskog oružja.

Kasnije se ispostavilo, što je potvrdio i sâm Vučić, da su bombu bacili građani srpske nacionalnosti.

“Moj odgovor tim našim Srbima koji su na takav način želeli da me dočekaju je – neka vam je Bogom prosto. Boriću se i za vas, i vaše porodice da živite na svojim ognjištima i da budete srećni i zadovoljniji nego danas”, rekao je Vučić.

U eksploziji je oštećen putnički automobil koji je bio parkiran u blizini dvorane, a pukla su i neka stakla na dvorani, ali nije bilo ozlijeđenih.

Vučić je ranije, tokom boravka u Leposaviću, poručio da ga napad neće zaplašiti.

“Snažnu Srbiju ništa ne može da uplaši. Prevario se svako ko je mislio da će me zastrašiti i odvratiti od posete Kosovu”, rekao je on obraćajući se građanima i rudarima Trepče.

Direktor Vladine Kancelarije za KiMu Marko Đurić, koji također boravi na Kosovu, ocijenio je kako je riječ o “terorističkom činu” i da je, prema prvim policijskim saznanjima, “napad izvela grupa zasad nepoznatih lica”.

Vučić: Ništa od priznanja Kosova

U međuvremenu je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara, poručio “neće biti ništa od priznanja Kosova”, kada je riječ o stavu Beograda.

Upitan kada će doći u službenu posjetu Prištini, rekao je kako “isto pitanje svaki put postave”, aludirajući na to kada će Srbija priznati Kosovo, prenio je Tanjug.

“Srpski premijer obilazi različite delove Kosova. Ponovo ću obići manastir u Gračanici, Laplje selo, Kosovo polje, razgovaraću sa ljudima. Uvek sam spreman da razgovaram i sa Albancima”, rekao je Vučić.

Na podsjećanje novinara da će inauguracija kosovskog predsjednika Hashima Thacija biti u petak i da bi Vučić mogao doći u službenu posjetu Prištini, odgovorio je kako “neće biti ništa od toga, niti će toga dugo biti”.

Na komentar da bi poslije predstojećih izbora na premijersku funkciju mogao doći neki političar opozicije koji bi priznao Kosovo, Vučić je odgovorio da se “mogu tome samo nadati”.

“Možda vam se ti snovi i ostvare. Nemam ništa protiv, nadajte se, možda to i da vam se desi, ali ne bih se mnogo kladio na to”, poručio je Vučić. 

Plakati dobrodošlice

Vučić će, osim susreta u Leposaviću, posjetiti i manastir Banjska, gdje će razgovarati s episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom.

U Kosovskoj Mitrovici obići će Zdravstveni centar te toj ustanovi dodijeliti status kliničko-bolničkog centra.

Planirano je i da obiđe i Zubin Potok.

Uoči dolaska Vučića duž cesta na sjeveru Kosova postavljeni su plakati s njegovim likom i billboardi s porukom “Predsedniče Vlade, dobrodošao na srpski Kosmet”.

Ceste kojima je predviđeno da se kreće Vučić i članovi Vlade Srbije osiguravaju pojačane snage kosovske policije.

Vučić je prethodno na Kosovu boravio više puta.

Izvor: Al Jazeera i agencije