Bačena bomba na kosovsku policiju

Nekoliko incidenata desilo se posljednjih dana na sjeveru Kosova (Al Jazeera)

Neidentificirane osobe sinoć su bacile ručnu granatu na parking pored policijske stanice u Zubinom Potoku, na sjeveru Kosova.

U incidentu, osim materijalne štete, nije bilo povrijeđenih, prenosi agencija Anadolija.

“Ručna granata je bačena sinoć oko 23 sata na parking-zonu pored policijske stanice u Zubinom Potoku. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, a od gelera su oštećena četiri policijska vozila”, potvrdio je Besim Hoti, zamjenik regionalnog komandira Kosovske policije.

Hoti je kazao da policija vodi istragu o incidentu.

Napadači su ostavili poruke “Stop EULEX-u, stop policiji”, “Stop fašizmu”.

Niz incidenata

Ovo je još jedan u nizu incidenata koji se posljednjih dana desio na sjeveru Kosova, podsjeća Anadolija.

Prošlog četvrtka je jedan sedamnaestogodišnjak srpske nacionalnosti povrijeđen u blizini glavnog mosta, na rijeci Ibar u Mitrovici. Njega je grupa mladića ubola u predjelu grudnog koša dok je šetao mostom, ali je van životne opasnosti.

U sjevernoj Mitrovici u petak su se dogodila još tri incidenta u kojima su lakše povrijeđena tri Albanca i dva Bošnjaka, a pretpostavlja se da su incidenti reakcija na ranjavanje srpskog mladića.

Nakon toga nestao je albanski sedamnaestogodišnjak iz Mitrovice, za kojim se još traga. Ekipe KFOR-a, Sigurnosnih snaga Kosova, Kosovske policije i vatrogasaca pretražuju rijeku Ibar, jer se sumnja da je mladić upao u nju prilikom bježanja, a nakon što je otkriven sa nekoliko drugova u krađi u kući sa rasnim štenadima.

U međuvremenu je ukinut pritvor dvojici Srba, određen u vezi sa slučajem nestanka albanskog tinejdžera, izjavio je advokat Kaplan Baruti.

Baruti je Tanjugu izjavio da je pritvor dvojici Srba ukinut i da nije prihvaćen zahtjev tužioca za određivanjem sudskog pritvora, te da policija nastavlja potragu za nestalim Albancem.

Dvojica Srba bila su pritvorena 48 sati na osnovu odluke tužioca. Bili su lišeni slobode u subotu, nakon što je prethodne noći kosovskoj policiji prijavljen nestanak mladića.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, oko 1:20 sati, ispred lokala u Sjevernoj Mitrovici došlo je do pucnjave kojoj je prethodila tuča između dvije grupe srpskih mladića. Tom prilikom su dva lica ranjena i nisu životno ugrožena. Iste noći nepoznati napadači pucali su na prazno vozilo Kosovske policije, koje je bilo parkirano ispred Zdravstvenog centra u Sjevernoj Mitrovici. Nije bilo povrijeđenih, ali je na vozilu probušena jedna guma i oštećeno je staklo.

Incidente su osudili najviši kosovski zvaničnici i rukovodioci lokalnih samouprava.

Izvor: Agencije