Bachmann opet na čelu PEGIDA-e

Bachmann se vraća na čelo pokreta nakon što je prošlog mjeseca podnio ostavku (Reuters)

Njemački antiislamski pokret PEGIDA, čiji utjecaj opada posljednjih sedmica, najavio je da se u njegovo vodstvo vraća bivši čelnik Lutz Bachmann koji je u januaru podnio ostavku.

Bachmann (42), je napustio dužnost čelnika PEGIDE 21. januara, kada je pokret bio na vrhuncu, pošto je u novinama objavljena njegova fotografija na kojoj ima brkove i frizuru kao Adolf Hitler, kao i njegove ksenofobne izjave o izbjeglicama.

PEGIDA (njemačka kratica za “Domoljubni Evropljani protiv islamizacije Zapada”), grupa nastala u Dresdenu, koja se poslije proširila Njemačkom, potvrdila je povratak bivšeg čelnika na svojoj stranici na Facebooku, prenose svjetske agencije.

PEGIDA ne navodi razloge povratka, ali je Bachmann osporio vjerodostojnost fotografije objavljene u britanskom listu The Guardian na kojoj ima zalizanu kosu i kratke brkove, rekavši da na izvornoj fotografiji “nije imao brkove”.

Pokret gubi snagu

Utjecaj tog pokreta osnovanog 20. oktobra 2014. rastao je iz sedmice u sedmicu, a na njegovom skupu održanom 12. januara u Dresdenu okupilo se 25.000 ljudi.

Nakon prijetnje napadom i podjela u vrhu pokret je počeo gubiti snagu, a sve češće se održavaju i skupovi građana protiv PEGIDA-e kojima prisustvuju hiljade ljudi.

Na šesnaestoj “večernjoj šetnji” u ponedjeljak se u  Dresdenu okupilo 5.000 ljudi, izvijestila je agencija dpa, prenoseći podatke policije.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier ustvrdio je u januaru da je PEGIDA ozbiljna narušila imidž Njemačke na međunarodnoj sceni.

Steinmeier tvrdi da PEGIDA svojim nelogičnim zahtjevima pomaže krugovima koji žele povećati strahove unutar Njemačke, a da to, nažalost, uključuje i intenziviranje mržnje prema muslimanima i imigrantima u zemlji.

Naglasivši da su omalovaženi negativni utjecaji PEGIDE na Njemačku, Steinmeier je kazao da tokom svih posjeta stranim državama mora odgovarati na pitanja u vezi sa tim pokretom i da uvijek jasno poručuje da PEGIDA nikada neće moći govoriti u ime Njemačke.

Izvor: Agencije