Bagdad: Brojne žrtve upada u Zelenu zonu

Iračke sigurnosne snage koristile su prave i gumene metke te suzavac kako bi istjerali demonstrante iz zone u kojoj se nalaze brojne institucije (Reuters)

Najmanje četiri osobe su poginule, a 90 ih je ranjeno među demonstrantima koji su ušli u bagdadsku Zelenu zonu u petak, kazali su u subotu bolnički izvori.

Iračke sigurnosne snage koristile su prave i gumene metke te suzavac kako bi istjerali demonstrante iz zone u kojoj se nalaze vladine zgrade, Parlament i ambasade.

Demonstranti su pristalice šiitskog imama Moqtade al-Sadra, ali i drugih grupa nezadovoljnih neuspjehom Vlade da usvoji antikorupcijske reforme i poboljša sigurnost nakon niza bombaških napada pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Upad u ured premijera

Demonstranti su u petak nakratko zauzeli ured premijera smješten u Zelenoj zoni. Na kraju su se iz ureda povukli, a snage reda potisnule su okupljene prema jednom od glavnih mostova u Bagdadu.

Malo poslije toga u iračkoj prijestolnici je uveden policijski sat.

Iračka politička kriza izbila je u februaru kada je premijer Haider al-Abadi objavio planove o uspostavi kabineta koji bi činili neovisni tehnokrati, prijeteći da će iskorijeniti sistem političkog pokroviteljstva koji je javnu administraciju učinio podložnom korupciji. 

Međutim, Sadr navodi kako podržava Abadijev plan te je optužio druge političke grupe da blokiraju reforme iz uskih vlastitih interesa.

Izvor: Agencije