Bagdad: Deseci mrtvih i ranjenih u eksplozijama

Subotnji napadi ilustriraju stalnu opasnost od nasilja u iračkoj prijestolnici uoči ukidanja policijskog sata u Bagdadu večeras u ponoć (Reuters)

Najmanje 36 osoba je poginulo, a 94 ih je ranjeno u subotu u odvojenim bombaškim napadima u Bagdada, nekoliko sati uoči ukidanja policijskog sata u iračkoj prijestolnici, svjetske agencije prenose navode policijskih zvaničnika.

U prvom napadu je bombaš samoubojica detonirao eksplozivni pojas u restoranu u šiitskom predgrađu Jididiah, pri čemu su poginule najmanje 23 osobe, dok ih je skoro 50 ranjeno.

U drugom su bombaš-samoubica detonirao je svoj eksploziv u napučenoj trgovačkoj ulici u Al-Shurjahu. U tom je napadu poginulo 13, a povrijeđeno 45 ljudi, navode iz policije.

Ukidanje policijskog sata

Još niko nije preuzeo odgovornost za napade, no ove eksplozije bombaša samoubica su taktika koju često koriste oružane grupe u Iraku, uključujući i Islamsku državu Irak i Levant (ISIL).

Subotnji napadi ilustriraju stalnu opasnost od nasilja u iračkoj prijestolnici uoči ukidanja policijskog sata u Bagdadu večeras u ponoć po lokalnom vremenu, a koji je trajao neprekidno 10 sati.

Također je najavljeno kako će biti „demilitarizirane“ četiri gradske četvrti.

Ministar ekonomije, brigadni general Saad Maan je kazao da ne vjeruje da su napadi povezani s policijskim satom.

Izvor: Agencije