Bagdad: Masovne žrtve u samoubilačkom napadu

Dan ranije, bombaš-samoubica je detonirao eksplozivom ispunjen kamionet u predgrađu Bagdada Sadr Cityju, te usmrtio najmanje 15 osoba (Reuters)

Najmanje 55 osoba je poginulo, a veliki broj ljudi je ranjen u eksploziji automobila-bombe u južnom dijelu Bagdada, javlja agencija Reuters pozivajući se na lokalne izvore.

Današnji napad, za koji je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) dio je obnovljenog talasa nasilja koji potresa glavni grad Iraka.

Ljekarski izvori potvrdili su Al Jazeeri crni bilans napada.

Agencije navode kako je vozilo ispunjeno eksplozivom bilo parkirano u ulici punoj radionica i prodavnica polovnih vozila.

Odmazda ISIL-a

Dan ranije, bombaš-samoubica je detonirao eksplozivom ispunjen kamionet u predgrađu Bagdada Sadr Cityju, te usmrtio najmanje 15 osoba i ranio ih 50. I ovaj napad se desio u punoj ulici gdje se nalaze prodavači polovnih automobila.

Najmanje četiri osobe su poginule u utorak kada je eksplodirala automobil-bomba na jugu Bagdada.

Oružana grupa ISIL je povećala broj samoubilačkih napada u Iraku u znak odmazde na kampanju koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, a kojom je izgubila veliki broj uporišta i teritorije osvojene 2014. godine.

Njeni borci kontroliraju i određene dijelove susjedne Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije