Bagdad:Ukinut policijski sat nakon 10 godina

Irački zvaničnici uvjeravaju stanovnike da je prijestonica sigurna (AFP)

Iračka Vada je u subotu u pomoć ukinula policijski sat u Bagdadu, koji je tokom posljednjih deset godina branio slobodno kretanje građana po gradu u periodu između ponoći i pet sati izjutra.

Samo je u subotu, u seriji bombaških napada u iračkoj prijestonici poginulo je najmanje 40 osoba, dok ih je više do 100 ranjeno.

Policijski sat je u Bagdadu bio na snazi od 2004. godine, kada je uveden kao odgovor na sve intenzivnije sukobe zaraćenih frakcija u Iraku poslije invazije američkih snaga, prenijela je agencija AP.

Ukidanje policijskog sata je na centralnom bagdadskom trgu Tahrir proslavila grupa muškaraca, žena, pa čak i djece, koji su puštali muziku i mahali iračkim zastavama.

Slavlje na ulicama

Pored njih, slavile su i grupe mladića vozeći se na motociklima i u automobilima i mašući zastavama.

Premijer Iraka Haider al-Abadi u subotu je objavio ukidanje policijskog sata, kao i odluku da se odblokiraju ulice koje su duže vremena iz sigurnosnih razloga bile blokirane za saobraćaj i pješake.

Irački zvaničnici uvjeravaju stanovnike da je prijestonica sigurna, uprkos čestim napadima sunitskih grupa na dijelove grada sa šiitskom većinom.

Tako je  bilo i u subotu – najsmrtonosniji napad desio se u dijelu grada New Baghdad, gdje je bombaš samoubica detonirao svoj teret, u ulici punoj prodavnica i restorana.

Poginule su 22 osobe, dok su deseci ranjeni.

“Restoran je bio pun mladih ljudi, djece i žena kada se raznio bombaš samoubica. Mnogi su poginuli”, izjavio je za AP očevidac Mohamed Saeed.

Odgovornost ISIL-a

Kasnije je grupa Islamska država Irak i Levant preuzela odgovornost za napad, kazavši da je meta bili šiiti.

Drugi napad desio se u centralnom dijelu Bagdada, na popularnoj tržnici Shorja, gdje su dvije bombe eksplodirale i usmrtile najmanje 11 osoba.

Najmanje četiri osobe su poginule u eksploziji u otvorenoj tržnici Abu Cheer, na jugozapadu Bagdada.

U sunitskom gradu Tarmiya, oko 50 kilometara sjeverno od Bagdada, u eksploziji su poginula najmanje tri vojnika.

Bolnice su potvrdile crni bilans.

Izvor: Agencije